Nieuwe ransomware richt zich specifiek op Macs
Malware

Nieuwe ransomware richt zich specifiek op Macs

01-07-2020 09:12 Laatste update: 09:27

Een nieuwe vorm van ransomware richt zich specifiek op Mac-gebruikers.

Dat ontdekten onderzoekers van Malwarebytes. Hoewel er al langer malware voor Macs bestaat, richt de meeste zich op Windows-computers.

De malware zit in meerdere torrent-bestanden die illegale downloads voor Mac-software aan lijken te bieden. Zodra je die probeert te installeren, worden meerdere systeembestanden op de Mac versleuteld.

Foutmeldingen

Gebruikers krijgen hierdoor meerdere foutmeldingen te zien, terwijl sommige onderdelen van het besturingssysteem niet meer goed werken. Het zoekveld functioneert niet meer en de wachtwoorden bewaard op de Mac zijn ineens niet toegankelijk.

Op termijn zien slachtoffers een melding van de aanvallers in beeld. "Je bestanden zijn versleuteld", leest dit bericht. "Je kunt je bestanden alleen terugkrijgen met onze decryptiedienst."

50 dollar

"We garanderen dat je alles veilig terugkrijgt als je 50 dollar betaalt." Het is niet duidelijk of bestanden ook echt weer toegankelijk worden gemaakt nadat geld is overgemaakt naar de aanvallers. 

Malwarebytes adviseert Mac-gebruikers om backups van hun bestanden te maken. Worden ze ooit getroffen door de malware, dan kunnen ze die backups simpelweg terugzetten.

Dit zijn de grote veranderingen in iOS en MacOS