© Bright

Getest: deze fietsradar geeft je ogen in je achterhoofd
Review

Getest: deze fietsradar geeft je ogen in je achterhoofd

02-07-2020 20:23 Laatste update: 21:22

Garmin heeft een nieuwe fietsradar op de markt gebracht. De Garmin Varia RTL515 waarschuwt fietsers als er een auto of scooter van achteren nadert. Hoe handig is dit? En is het de hoge prijs waard? Bright zocht het uit.

De Garmin Varia RTL515 is een fietsradar gecombineerd met een achterlicht. Het is de derde generatie van de Garmin fietsradars en het enige wat de fietsradar doet is kijken of verkeer je van achter nadert. Komt er bijvoorbeeld een auto van achter op je af, dan krijg je via een fietscomputer of een smartphone-app een visuele waarschuwing met een hoorbaar alarm.

De scanner kan verkeer tot 140 meter achter je zien en dat kan van alles zijn: van fietsers tot auto's en van bussen tot scooters maar ook een tram op de trambaan naast het fietspad. In de laatste dertig meter van een naderend voertuig knippert het achterlicht trouwens om het voertuig extra te waarschuwen.

In de stad

In de stad heb je vrijwel niets aan zo'n fietsradar die je waarschuwt voor al het soort verkeer. Hij is namelijk niet slim genoeg om auto's, stepjes of fietsen van elkaar te onderscheiden. Je krijgt dan teveel waarschuwingen die niet relevant zijn. Buiten de stad, op dijkjes of buitenwegen waar je de weg als fietser deelt met het andere verkeer, is het daarentegen wel erg nuttig en verhoogt het je veiligheid.

Zeker als je een wielrenfiets, een mountainbike of andere sportieve fiets hebt waarbij je voor de stroomlijning voorovergebogen over het stuur hangt. Maar je zou in theorie ook een spiegel kunnen monteren, toch? Maar ja, dat ziet er toch niet uit, laat staan dat je luchtweerstand vergroot.

De vraag is of je daar 199,99 euro voor over hebt. Zelf wacht ik op het moment dat een radar standaard ingebouwd is in een e-bike. Dan heb ik er wel oren naar.

Kijk ook: eerste indruk VanMoof S3