Nederlandse studenten ontwerpen pakkethondje voor postbezorgers
Scarabee

Nederlandse studenten ontwerpen pakkethondje voor postbezorgers

03-07-2020 11:41 Laatste update: 11:50

Een groep studenten aan de TU Delft heeft een slimme pakkethond gemaakt, waarmee postbezorgers dozen van maximaal 10 kilo kunnen vervoeren.

De machine werd gemaakt door de studentengroep WB62, die deelnam aan een ontwerpwedstrijd werktuigbouwkunde.

De pakkethond, bekend onder de naam 'Scarabee', heeft zes wielen waarmee hij stoepjes en andere hellingen op kan, plus twee zijwieltjes die ervoor zorgen dat het pakket stabiel blijft liggen. Twee poten kunnen dankzij een slim scharniersysteem makkelijk worden opgetild.

Het winnende ontwerp zou goedkoop te produceren zijn, en bevat volgens de jury ook weinig zwakke plekken waardoor iets mis kan gaan. 

De wedstrijd is een vast onderdeel in de studie, die dit jaar door het coronavirus iets anders werd ingevuld. Ontwerpen moesten digitaal worden aangeleverd, waarna tien kanshebbers door medewerkers van de universiteit in elkaar werden gezet. 

De uitreiking van de prijs vond ook online plaats, waarbij de jury keek naar simulatiefilmpjes van de voorgestelde robots. Het zijn op dit moment nog voornamelijk studie-opdrachten, waarbij het nog de vraag is op ze ooit in gebruik worden genomen door bijvoorbeeld pakketbezorgers.

Deze robotstofzuiger en dweilrobot maken samen je huis schoon