Oordeel privacywaakhond over corona-app over paar weken
CoronaMelder

Oordeel privacywaakhond over corona-app over paar weken

10-07-2020 08:10 Laatste update: 16-07-2020 10:06

Het kabinet kan op zijn vroegst eind juli definitief beslissen of en hoe de corona-app zou mogen worden ingevoerd.

De Autoriteit Persoonsgegevens, de privacywaakhond die de plannen voor de corona-app moet beoordelen, heeft woensdag alle documenten van het ministerie ontvangen.

"Normaal gesproken hebben we minstens acht weken nodig voor een advies en in complexe gevallen veertien weken. Vanwege het belang gaan we het nu sneller doen. We hebben een speciaal team opgericht, dat de uitgebreide documentatie bestudeert en al over enkele weken met een advies komt", aldus de AP.

CoronaMelder

Het kabinet wil de app, die CoronaMelder heet, op 1 september uitbrengen voor iOS en Android. Gebruik van de app is vrijwillig.

Als je langer dan 10 minuten dicht in de buurt bent geweest van een met corona besmet persoon, krijg je een melding op je telefoon. Die melding wordt verstuurd zodra iemand die positief is getest op corona en ook CoronaMelder gebruikt via de app aangeeft dat diegene anderen wil waarschuwen.

GGD's helpen

De app wordt momenteel getest in Twente. De app moet de GGD's helpen uitzoeken met wie coronapatiënten in contact zijn geweest. Die mensen zijn misschien besmet geraakt en kunnen daarover via de app worden gewaarschuwd. Daardoor kunnen ze zich sneller afzonderen en voorkomen dat zij het virus op hun beurt aan anderen doorgeven, hoopt het kabinet.

Bluetooth

De corona-app houdt met bluetooth in de gaten bij wie je in de buurt bent geweest en werkt alleen als beide personen de app hebben geïnstalleerd. Op basis van bluetooth-signalen ziet de app of, hoe lang en hoe dicht je bij een ander bent geweest. De app zou met een 'aanzienlijke betrouwbaarheid' kunnen meten als je gevaarlijk dicht bij een besmet persoon bent geweest.

De app gebruikt bluetooth-technologie van Apple en Google die is ontwikkeld om contactmomenten te registreren. 

Deze technologie is al uitgerold voor Android via een update van de app Google Play Services en is beschikbaar voor alle apparaten met minimaal Android 6.0 (uit 2015). Voor iPhones is de technologie met iOS 13.5 beschikbaar gekomen, die werkt op alle iPhones vanaf de iPhone SE en 6S.

Help met jouw computer mee aan een coronamedicijn