Linux haalt racistische termen uit besturingssysteem
Master en slave

Linux haalt racistische termen uit besturingssysteem

14-07-2020 17:29 Laatste update: 18:20

Besturingssysteem Linux gaat in de toekomst niet langer de termen master, slave, blacklist en whitelist hanteren, omdat ze een racistische ondertoon hebben.

Dat heeft Linux-oprichter Linus Torvalds beloofd. Daarmee volgt hij het voorbeeld van onder andere de teams achter browser Google Chrome en ontwikkelaarssite Gihthub, die eerder de termen beloofden te wijzigen.

Slavernij

De termen master en slave werden gebruikt om onderscheid te maken tussen verschillende apparaten. De master communiceert naar alle slaves die ermee verbonden zijn. Bij een blacklist en whitelist worden verboden en toegestane termen of commando's onderscheiden.

Volgens critici hebben de woorden een te nauwe band met racisme. Bij master en slave worden associaties gemaakt met de slavernij, terwijl bij een blacklist en whitelist ook lijsten met mensen van verschillende huidskleuren bedoeld kunnen worden.

Eigen woorden kiezen

Linux laat ontwikkelaars die het besturingssysteem naar eigen smaak aanpassen voortaan zelf de gebruikte termen kiezen. Zo kunnen master en slave bijvoorbeeld worden gewijzigd naar leader of follower, terwijl blacklist en whitelist opties zoals denylist en allowlist krijgen.

De wijziging binnen Linux is niet een idee van Torvalds zelf. Hij geeft ermee gehoor aan een suggestie van een gebruiker, die eerder deze maand vroeg of er minder racistische termen gehanteerd kunnen worden.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s