Review: betaalbaar fitnesshorloge Polar Unite
Bright Review

Review: betaalbaar fitnesshorloge Polar Unite

19-08-2020 10:23 Laatste update: 21-08-2020 22:24

De Polar Unite is een fitnesswatch die je hartslag bijhoudt, je slaap in de gaten kan houden, trainingen kan voorstellen én de tijd weet. Bright-tester Rutger Middendorp probeerde 'm.

De Polar Unite (149,90 euro) is bijna hetzelfde horloge als de Polar Ignite (€199,90), maar dan zonder GPS aan boord. Nadeel: je moet je telefoon bij je hebben als je je route wilt opslaan. Voordeel: de accu gaat langer mee. En je houdt 50 euro in je broekzak.

De Unite is net als zijn duurdere broer een horloge waar je niet meteen aan ziet dat het een sportapparaat is. Hij kan doorgaan voor een reguliere smartwatch. Wel eentje waarbij je even moet schudden of tikken om de tijd te zien. Want om de batterij te sparen staat het scherm meestal uit.

Slaap meten

Daardoor kun je wel 4 dagen met de Unite doen. Prettig, omdat hij ook je slaap kan monitoren en dat doet hij bijzonder goed. Zo weet het horloge of je na een workout goed genoeg hersteld bent of beter rustig aan kunt doen. De hele nacht wordt je hartslag, hartslagvariatie en ademhaling in de gaten gehouden. De voorstellen voor workouts zijn gebaseerd op je eerdere inspanningen en het herstel daarvan. 

Je bedient de Unite met het scherm en een enkel knopje op de zijkant van het scherm. In het menuutje van het horloge kun je kiezen voor ademhalingsoefeningen, voorgestelde begeleide trainingen of een workout. In de bijgeleverde app kun je instellen voor welke sport je gaat en je kunt het zo gek niet bedenken of het zit erin. Van circuittraining tot zwemmen. 

Overspoeld met data

Na zo'n training word je overspoeld met data over je prestaties. Grafieken met hartslagzones. Intensiteit van de training. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het terugvinden.

Gezien de Unite wordt gepositioneerd als een lifestyle horloge vind ik die informatie zelf een beetje overkill. Want wat wil je nu echt weten: hoe effectief was deze training? Is mijn conditie er op vooruit gegaan? Ben ik sterker geworden? Hoeveel Snickers heb ik verbrand? Het is tijdens het verbruik dus even zoeken naar de informatie die je nodig hebt en de informatie die je wel kunt missen. 

De oplader is een klein plastic USB-clipje

Een beetje onrust

Het is een prettig gevoel dat het horloge je eerdere prestaties en je nachtrust meeneemt om voorstellen te doen voor oefeningen en je niet meteen suggereert om 20 kilometer voluit hard te lopen. Maar het geeft me ook een beetje onrust dat mijn horloge steeds wil dat ik sit-ups ga doen. Dat is natuurlijk nogal persoonlijk. Wil je dat niet, dan is een reguliere smartwatch met sportfuncties beter dan een sporthorloge met smartwatchfuncties. Die zijn overigens nogal beperkt bij de Unite. Je kunt je berichtjes zien binnenkomen, maar daar houdt het ongeveer mee op. 

Wil je graag gedetailleerd je sportprestaties en herstel meten, zonder dat je met een knots van een horloge loopt, dan is de Polar Unite een betaalbare en betrouwbare optie. Hij is verkrijgbaar in een aantal frisse kleuren en ook zijn er van Polar zelf en andere aanbieders alternatieve bandjes te koop als je de standaard rubberen versies niet zo fraai of praktisch vindt.