Techondernemers gaan samen Nederlandse startups helpen
Nederlandse startups

Techondernemers gaan samen Nederlandse startups helpen

18-08-2020 09:59 Laatste update: 14:39

Een groep Nederlandse techondernemers gaat investeren in jonge technologiebedrijven.

Samen met nog veertien andere succesvolle ondernemers wil investeerder Jelle Prins startende innovatieve bedrijven een helpende hand bieden. Dat doen ze onder de naam Operator Exchange.

Silicon Valley

"In Silicon Valley is het gebruikelijk dat succesvolle oprichters aan de slag gaan met de volgende generatie techbedrijven. Door hun kennis te delen, een netwerk te introduceren en geld te investeren. Die cultuur ontbreekt in Nederland, en dat willen wij veranderen", zegt Prins in NRC. Prins werkte eerder bij Uber. 

"Nog steeds komt ruim 80 procent van de miljardenbedrijven uit de VS en China. We willen een land waar ervaren techondernemers de cultuur verder helpen en niet gaan huisjesmelken."

Door de krachten te bundelen hoopt Prins vaker in een succesvolle startup te kunnen investeren. In de afgelopen zes maanden heeft de groep in vier startups geld gestoken, schrijft mede-oprichter Robert Gaal. 

50.000 euro per persoon

Volgens Prins begon het idee een jaar geleden."We zijn eerst een chatgroep gestart met ondernemers die seed-investeringen doen. Daar delen we pitches van bedrijven die we interessant vinden. Iedereen die geïnteresseerd is in een investering kan zich opgeven en meedoen. Dat gaat meestal om zo’n 50.000 euro per persoon."

Miljardairs

Prins zegt in NRC het jammer te vinden dat sommige oprichters van grote Nederlandse techbedrijven niet investeren in start-ups. Hij noemt in het bijzonder Pieter van der Does van Adyen en Jitse Groen van Just Eat Takeaway, die beiden miljardair zijn. "Ze hebben een schat aan ervaring die ze kunnen overdragen op die manier. En zo risicovol is het niet. Als Jitse 1 procent van z’n vermogen (naar schatting 1,4 miljard euro) zou investeren, kan hij honderden start-ups helpen."