Huawei dominant in Afrika ondanks sancties VS
China in tegenaanval

Huawei dominant in Afrika ondanks sancties VS

20-08-2020 13:31 Laatste update: 17:15

Het Chinese handelsministerie heeft gezegd alles te zullen doen om de zakelijke belangen van techbedrijf Huawei te beschermen na de aangescherpte sancties van de VS. In Afrika doet Huawei intussen zeer goede zaken, mede dankzij steun van de Chinese regering.

De Amerikaanse sancties tegen het Chinese Huawei werden deze week nog verder aangescherpt. Het is nu nog moeilijker geworden voor Huawei om chips en andere componenten te kopen die zijn ontwikkeld of geproduceerd met behulp van Amerikaanse technologie. 

Het Chinese ministerie van Commercie zegt nu 'alle noodzakelijke maatregelen' te nemen om de belangen van zijn bedrijven te beschermen, meldt Reuters. "De VS zou direct zijn verkeerde handelen moeten corrigeren", zegt het ministerie zonder in te gaan op eventuele tegenstappen.

Huawei succesvol in Afrika

Huawei wordt in de VS en in veel Europese landen uitgesloten als leverancier bij de aanleg van 5G-netwerken, mede omdat gevreesd wordt voor de nationale veiligheid. In veel Afrikaanse zaken heeft Huawei echter geen last van de Amerikaanse sancties, meldt Bloomberg

Landen als Zuid-Afrika, Kenia en Ethiopië willen zich niet mengen in de Amerikaans-Chinese handelsoorlog. Huawei is sinds de eerste sancties van de VS nog geen enkel Afrikaans land als klant kwijtgeraakt.

Financiering Afrikaanse landen

Het succes van Huawei is volgens experts te wijten aan een unieke samenkomst van eigenschappen. Dat heeft vooral te maken met de financiering die Huawei aan Afrikaanse landen kan bieden, gesteund door de Chinese regering. Dat maakt Huawei aantrekkelijker dan Europese concurrenten Nokia en Ericsson.

Dominante positie

In Afrika is zo'n 70 procent van de draadloze breedbandinfrastructuur van Huawei, zegt onderzoeksbureau World Wide Worx. Dat maakt de positie van Huawei sterk op het continent.

Huawei uit het netwerk snijden, zoals in het Verenigd Koninkrijk gebeurt, is in Afrika onbegonnen werk.

Kijk ook: review Huawei P40 Pro