
Twitter pakt Nederlandse 'corona-trollen' aan
Twitter heeft maatregelen genomen tegen Nederlandstalige accounts die de afgelopen maanden nepnieuws over het coronavirus hebben verspreid.
Twitter ondernam actie tegen veertien Nederlandse trollen, waaronder het opschorten en tijdelijk beperken van deze accounts. Dat deed het bedrijf na een onderzoek van het KRO-NCRV-platform Pointer. Daaruit bleek dat zeker vijftig anonieme Twitter-accounts sinds februari in Nederland corona-nepnieuws hadden verspreid.
"Ze plaatsen enkel berichten om discussies over maatschappelijke thema’s te kapen of te sturen", meldt Pointer, dat 1,7 miljoen tweets over het coronavirus onderzocht. De Twitter-accounts trokken de ernst van het coronavirus in twijfel, ze verspreidden complottheorieën en deden valse claims over geneesmiddelen.
Naast de vijftig Twitter-trollen vond Pointer nog ruim 500 verdachte accounts. "In de afgelopen vijf maanden zijn 530 berichten met misinformatie over het coronavirus veelvuldig gedeeld. Deze nieuwsberichten en video’s zijn in 12.354 tweets aangehaald door 3.901 accounts." De Nederlandstalige Twitter-accounts zijn als trollen te herkennen door 'anonieme gebruikersnamen en profielfoto’s, eenzijdig Twitter-gedrag, en een zeer klein sociaal netwerk'.
5G-complot en QAnon
Op de trolaccounts wordt onder andere gesteld dat het coronavirus niet dodelijker is dan een griepvirus. Ook wordt beweerd dat het virus in een laboratorium is gefabriceerd of door het 5G-netwerk wordt veroorzaakt.
Een groot deel van de accounts associeert zich volgens Pointer met de QAnon-beweging. Aanhangers van QAnon denken dat leden van de Amerikaanse elite betrokken zijn bij een complot tegen president Donald Trump. Twitter verwijderde de afgelopen maanden al duizenden QAnon-accounts.
Wereldwijd 4,5 miljoen accounts aangepakt
"Platformmanipulatie - inclusief spam en andere pogingen om het openbare gesprek te ondermijnen - is een overtreding van de Twitter-regels. We ondernemen elke week pro-actieve actie tegen miljoenen accounts wegens schending van ons beleid op dit gebied", reageerde Twitter op het onderzoek.
"Sinds de introductie van ons nieuwe beleid op 18 maart en het verdubbelen van onze technische mogelijkheden, hebben onze geautomatiseerde systemen ruim 4,5 miljoen accounts aangepakt die discussies over COVID-19 probeerden te beïnvloeden met manipulatief gedrag."