CoronaMelder al bijna 800.000 keer gedownload
- ANP / Bright
De Nederlandse corona-app CoronaMelder is sinds zondagavond door bijna 800.000 mensen gedownload. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid.
De Coronamelder-app, die mensen moet waarschuwen die in de nabijheid van een besmet persoon zijn geweest, is nog niet overal te gebruiken. De app wordt momenteel eerst getest door de GGD's in de regio's Twente, Drenthe, IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland en Gelderland-Zuid.
Op 1 september moet de app landelijk gaan werken. Maar omdat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) kritiek leverde op de waarborgen voor privacy, heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) een tijdelijke wet voor de CoronaMelder gemaakt.
Spoedwet vrijdag behandeld
Het kabinet behandelt het wetsvoorstel vrijdag, schrijft de minister aan de Tweede Kamer. Hij vraagt de Kamer na de behandeling het wetsvoorstel "met de grootste spoed in behandeling te nemen, bij voorkeur reeds komende week".
De Tweede Kamer is nog met reces tot 1 september. De afgelopen weken hebben Kamerleden hun vakantie onderbroken om in de Kamer te debatteren, over corona, de zorgsalarissen en over de toeslagenaffaire bij Financiën. De behandeling van de spoedwet kan ook deels schriftelijk plaatsvinden.
Bluetooth
De Coronamelder-app is te installeren via de Google Play Store (Android) en de App Store voor iPhones.
De app werkt via bluetooth en waarschuwt mensen die in de veertien dagen daarvoor 15 minuten of langer in de nabijheid zijn geweest van iemand die positief is getest op het coronavirus. De app ondersteunt daarmee het bron- en contactonderzoek van de GGD. De makers van de Coronamelder verwachten dat app zal leiden tot een kortstondige piek bij de teststraten van de GGD.
Hoe werkt de app?
Elke keer als jouw telefoon in de buurt is van een andere telefoon met de corona-app, wisselen beide telefoons een unieke, willekeurige code uit. Deze code wordt opgeslagen op beide telefoons. De app houdt zo een lijst bij van al die uitgewisselde codes, die ieder een contactmoment voorstellen. Die lijst staat alleen op jouw telefoon.
Omdat de codes willekeurig zijn, kun je niet achterhalen wie bij welke code hoort. Als iemand besmet raakt, kan diegene zijn lijst met codes naar een centrale server sturen. De lijst wordt dan doorgestuurd naar iedereen met de app. Vervolgens kijkt de app of er op jouw lijst een code voorkomt die ook op de lijst van de besmette patiënt staat. Zo ja, dan zijn jullie met elkaar in contact geweest en krijg je een waarschuwing te zien.