Corona-waarschuwingen Apple en Google nu ook zonder app
Geen app nodig

Corona-waarschuwingen ook zonder app mogelijk

1 september 2020 om 16:26
Laatste update: 1 september 2020 om 16:45

Apple en Google bieden overheden voortaan de mogelijkheid om telefoongebruikers te waarschuwen voor mogelijke corona-blootstellingen zonder dat er een app gedownload hoeft te worden. Dat maakten beide techbedrijven vanavond bekend.

Apple en Google hebben een update aangekondigd van de technologie voor het bijhouden van contactmomenten via bluetooth. Dat systeem wordt gebruikt door apps van overheden om mensen te waarschuwen dat ze in de buurt waren van iemand met het coronavirus. Zulke waarschuwingen zijn voortaan ook mogelijk zonder dat iPhone-gebruikers eerst een app moeten downloaden.

De nieuwe mogelijkheid heet Exposure Notifications Express. Overheidsinstanties hoeven hierdoor niet langer zelf een app te ontwikkelen en te onderhouden. “Hierdoor kunnen mensen ook gemakkelijker kiezen voor het systeem, terwijl de privacy, veiligheid en controle van de gebruiker centraal blijven staan ​​in het ontwerp”, stellen Apple en Google.

Doel is om meer mensen toegang te geven de blootstellingsmeldingen. In meer dan 20 landen, waaronder Nederland, hebben overheden al aparte apps gebouwd die met het systeem van Google en Apple werken. Maar niet alle landen hebben daartoe de mogelijkheden. 

CoronaMelder

In Nederland wordt in de eerste regio's de app CoronaMelder getest, die werkt met het systeem van Apple en Google. De landelijke invoering van de app is uitgesteld in afwachting van een spoedwet.

Of de Nederlandse overheid daarnaast ook de nieuwe 'apploze' oplossing wil gaan inzetten, is nog niet bekend. Het ministerie van Volksgezondheid kon daar nog geen antwoord op geven.

Vier Amerikaanse staten zullen Exposure Notifications Express als eerste gebruiken, laten Apple en Google weten. Het werkt op zowel iOS als Android met elkaar samen en met de bestaande waarschuwingsapps. 

Overheden die het systeem willen gebruiken geven aan de techbedrijven onder meer informatie over hoe gebruikers de juiste instanties kunnen bereiken en aanbevelingen wat ze na de ontvangst van een melding zouden moeten doen. Vervolgens kunnen Apple en Google het systeem voor de blootstellingsmeldingen aanbieden. 

Niet op oude telefoons

Het systeem van Apple en Google werkt niet op veel oude telefoons omdat die niet beschikken over de juiste bluetooth-technologie. Het is technisch niet mogelijk deze oude toestellen te ondersteunen.

De nieuwe mogelijkheid werkt bij Apple na de nieuwe iOS-update 13.7. Gebruikers die in een regio wonen waar dit wordt ondersteund, hoeven alleen in een apart scherm toestemming te geven. Android kan gebruikers automatisch naar de officiële corona-volg-app van de overheid sturen.

Hoe werkt het?

Elke keer als jouw telefoon in de buurt is van een andere telefoon met de corona-app, wisselen beide telefoons een unieke, willekeurige code uit. Deze code wordt opgeslagen op beide telefoons. De app houdt zo een lijst bij van al die uitgewisselde codes, die ieder een contactmoment voorstellen. Die lijst staat alleen op jouw telefoon.

Omdat de codes willekeurig zijn, kun je niet achterhalen wie bij welke code hoort. Als iemand besmet raakt, kan diegene zijn lijst met codes naar een centrale server sturen. De lijst wordt dan doorgestuurd naar iedereen met de app. Vervolgens kijkt de app of er op jouw lijst een code voorkomt die ook op de lijst van de besmette patiënt staat. Zo ja, dan zijn jullie met elkaar in contact geweest en krijg je een waarschuwing te zien.