'Uitzonderlijk grote ddos-aanvallen op Nederlandse providers'
Nederlandse bedrijven werden in de afgelopen weken vaker aangevallen door mensen die proberen de netwerken plat te leggen. Onder meer internetproviders werden daar de dupe van.
"De DDoS-aanvallen zijn voor Nederlandse maatstaven uitzonderlijk groot", meldt het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), de IT-waakhond van de overheid. De cyberaanvallen zouden tot twee keer zo hevig zijn als de zwaarste aanvallen van vorig jaar.
Afgelopen week werden onder andere de providers Delta, Online, Caiway en Freedom Internet slachtoffer van ddos-aanvallen. Eerder in augustus gingen ook de websites van publieke omroepen plat na een ddos-aanval.
Afpersing
Sommige organisaties ontvangen afpersingsmails. De afzenders schrijven dat ze in dienst zijn van een staat en dreigen met een ddos-aanval, die kan worden voorkomen door losgeld te betalen.
Hoeveel geld de dreigers eisen, wil het NCSC niet zeggen. Of de mails daadwerkelijk afkomstig zijn van de aanvallers, is nog niet vastgesteld. Ook in andere landen neemt het aantal ddos-aanvallen en afpersingsmails toe, meldt het NCSC.
Aangiftes tientallen bedrijven
Volgens de politie hebben tientallen bedrijven en organisaties vorige maand melding gedaan van een ddos-aanval. Dat is meer dan in andere maanden. Bij de bedrijven die aangifte hebben gedaan zitten ook bedrijven met een "vitale dienstverlening", zoals internetproviders en banken. Het NCSC en de politie noemen geen namen van gedupeerde bedrijven.
Gekaapte apparaten
Bij een ddos-aanval (distributed denial of service) proberen internetcriminelen een website, server of dienst onbereikbaar te maken. Via een netwerk van gehackte apparaten bezoeken ze een systeem zo massaal dat deze crasht. De gekaapte apparaten ('zombies') worden aan elkaar gekoppeld in een netwerk, een botnet.
Cybercriminelen beheren de gekaapte machines en verhuren die voor ddos-aanvallen. Op ondergrondse marktplaatsen zijn die aanvallen vrij eenvoudig te bestellen.