© Bright

Getest: sporthorloges Garmin Forerunner en Polar Grit X
Bright Review

Getest: sporthorloges Garmin Forerunner en Polar Grit X

12-10-2020 20:57 Laatste update: 15-10-2020 15:05

Bright-redacteur Bram van Dijk wil de deur uit rennen zonder zijn telefoon mee te nemen, maar wel zijn hardloopprestaties meten. Hij testte de Polar Grit X en de Garmin Forerunner 645 Music. Welke werkte het lekkerst?

Sportbroeken hebben geen zakken, heuptasjes zijn stom en een band om je arm met telefoonzakje zit voor geen meter. Oftewel: ik hardloop het liefst zonder mijn telefoon op zak. Ook omdat ik dan zeker weet dat ik geen notificaties of belletjes krijg terwijl ik gewoon even lekker wil sporten. Het probleem bij de meeste fitnesstrackers is dat ze de GPS-verbinding van de telefoon gebruiken om de prestaties te meten. 

Zo niet bij de twee sporthorloges die wij hebben getest. De Polar Grit X (430 euro) en de Garmin Forerunner 645 Music (370 euro) zijn niet goedkoop, maar ze hebben heel veel opties en functies. 

Hartslagmeter en tientallen sporten

Ze ondersteunen tientallen sporten, zijn waterdicht en hebben ook smartwatch-opties met notificaties, weersvoorspellingen en stappentellers. Ook meten ze beide de hartslag in actie en in rust.

Een verschil is dat de Grit met 64 gram een stuk zwaarder is dan de Garmin Forerunner met 42 gram en dat voel je tijdens het rennen echt. Het is ook gewenning, maar vooral in het begin steekt de Grit behoorlijk in je hand. Dat komt omdat hij ook bedoeld is om mee de bergen in te trekken en een lange hike te maken van meerdere dagen. 

De Grit lijkt dan ook wat steviger gebouwd dan de Forerunner en heeft een langere accuduur. Polar heeft ook GPS-horloges die ongeveer even zwaar zijn als de Forerunner, al zijn de topmodellen allemaal rond de 65 gram.

GPS-signaal is zoek

Een groter probleem is de GPS-ontvangst. Waar beide horloges niet in uitblinken, is de tijd die het duurt om het GPS-signaal te vinden. In Amsterdam Noord, waar ik met name gelopen heb, had Garmin meestal zo’n 20 seconden nodig om te verbinden en had de Polar soms na anderhalve minuut nog geen bereik. Ook viel het bereik bij de Polar regelmatig weg, waardoor ik volledig andere resultaten kreeg als ik met beide horloges ging rennen. Dat is natuurlijk wel vervelend, omdat een fitnesstracker geen functie meer heeft als het tracken zelf niet goed gaat.

Op andere plekken waar ik heb gerend, was het verschil minder groot, maar toch bleef het zo dat het verbinden met de GPS-satellieten langer duurde dan ik verwacht had, met name bij de Polar Grit X. 

Polar laat weten dat een slecht GPS-signaal meestal opgelost kan worden door de horloge opnieuw met de telefoon te verbinden, zodat hij de satelietinformatie kan updaten.

Bediening en app

Aan beide horloges moet je even wennen als het gaat om de bediening. De Grit is wat luxer, met een snel reagerend touchscreen, maar in de praktijk gebruik je toch vooral de knoppen. Net zoals bij niet-verbonden sporthorloges is het in het begin gissen welke knop wat doet, de logica ontbreekt. Bij de ene is linksonder altijd 'terug', bij de ander is dat juist weer rechtsboven. 

Bij beide horloges kan je het een en ander inzien na een sportsessie op het schermpje zelf, maar het wordt pas interessant als je de app erbij pakt. Beide modellen geven nauwkeurig inzicht in je hardloopsessie. De app van Garmin vind ik daarbij wat overzichtelijker en beter, al lag die er meerdere malen voor langere tijd uit vanwege een hack. Vooralsnog lijkt Garmin de app nu weer onder controle te hebben.

Conclusie

Al spreekt het uiterlijk van de Grit me meer aan dan de Forerunner, toch vind ik de Forerunner het meeste bieden. Het belangrijkste is natuurlijk de GPS-tracker, die ik bij de Polar Grit X echt niet goed aan de gang kreeg en bij de Garmin Forerunner 645 met een beetje geduld wel. Hierdoor waren mijn metingen ook nauwkeuriger.

Als ik deze GPS-problemen niet gehad had, dan was het denk ik nog steeds een nipte overwinning voor Garmin geworden. De app maakt de nabeschouwing plezieriger en de bediening in de app en op de horloge voelt net wat logischer. Maar heel veel scheelt het niet.

De grootste overwinning is mijn conditie, die door deze test flink omhoog is geschoten. Zo ook mijn gemoed tijdens het lopen, aangezien ik vrij van notificaties ben en erg geniet van even niet bereikbaar zijn.

Bram van Dijk is redacteur bij Bright 

Kijk ook: de nieuwste OPPO-telefoon