© IBM

Universiteit Maastricht werkt samen met IBM aan quantumcomputer

Een quantumcomputer van concurrent IBM

Technologie

Universiteit Maastricht werkt samen met IBM aan quantumcomputer

05-10-2020 07:53 Laatste update: 08:05

De Universiteit Maastricht sluit zich aan bij een internationaal project van de Amerikaanse techgigant IBM. Dat werkt aan quantumcomputers, de computertechnologie van de toekomst. Maastricht is de eerste Nederlandse universiteit in het project.

IBM en de Maastrichtse universiteit willen de technologie onder meer gebruiken voor de Einstein Telescoop. Dat is een detector voor zwaartekrachtgolven, trillingen in de fundamenten van het heelal. Nederland wil diep onder de Limburgse heuvels een kilometerslang apparaat bouwen dat zulke minieme bewegingen kan detecteren.

Deeltjesversneller

De quantumtechnologie kan ook helpen bij verbeteringen aan de Large Hadron Collider, een grote deeltjesversneller in Zwitserland. De Universiteit Maastricht is bij dat onderzoek betrokken. Zulke geavanceerde apparaten hebben sterke computers nodig om de enorme berg gegevens te verwerken en te analyseren.

De huidige computers werken op basis van bits, combinaties van nullen en enen. Quantumcomputers gebruiken qubits, die zowel 0 als 1 tegelijk kunnen zijn. Dat maakt ze oneindig veel sneller dan de snelste computers van dit moment.

Samsung en Boeing

Het project van IBM heet het Q Network. Daarbij zijn universiteiten als Oxford en MIT aangesloten, evenals instellingen als het Amerikaanse Los Alamos National Laboratory, de plek waar de atoombom werd ontwikkeld. Ook bedrijven als Samsung en Boeing werken samen met IBM.

Ook de TU Delft werkt aan quantumtechnologie, samen met Microsoft, een grote concurrent van IBM.

Zo werken quantumcomputers: