© Sony

PlayStation 5: zo werkt de koeling en de standaard
PlayStation 5

PlayStation 5: zo werkt de koeling en de standaard

08-10-2020 10:09 Laatste update: 10:09

Sony heeft de PlayStation 5 uit elkaar gehaald, om te laten zien uit welke onderdelen de spelcomputer bestaat. Vooral het formaat van de koelmogelijkheden valt op.

In maart liet Microsoft de Xbox Series X al uit elkaar halen, Sony heeft de binnenkant van de PlayStation 5 nu ook laten zien. Voor het eerst is nu duidelijk hoe de grootste spelcomputer in jaren is opgebouwd. Veel van het ontwerp staat in dienst van de koeling van de PS5.

Lucht wordt aangezogen door een vrij grote 120mm-ventilator van 45mm dik. De ventilator kan van twee kanten lucht aanzuigen: van de zijkanten of boven- en onderkant van de PS5, afhankelijk van hoe het apparaat wordt neergezet.

Nieuw zijn ook speciale inkepingen waarin onvermijdbaar stof zich ophoopt. Volgens Sony kunnen gebruikers dat stof makkelijk met een stofzuiger opzuigen.

Grote koeling

De PS5 is daarnaast voorzien van een opvallend grote heatsink, een koelblok met vinnen die de hitte van de onderdelen absorbeert, uitstraalt en wordt gekoeld door de lucht van de ventilatoren. De system-on-a-chip van de PS5 is voorzien van zogenoemde liquid metal-koelpasta. Zulke koelpasta wordt al in pc's gebruikt, en is superieur in het overbrengen van hitte van de onderdelen naar de heatsink.

De witte zijplaten van de PS5 zijn volgens Sony vrij makkelijk door gebruikers zelf te verwijderen. Zo is er toegang tot de stofvangers, en het uitbreidingsslot voor meer PCIe 4.0-ssd-geheugen. Ook de voeding is in de PS5 ingebouwd. De lezer voor Blu-rays is volgens Sony extra gedempt, om trillingen en geluid van de draaiende schijf tegen te gaan.

Voet verwisselbaar

Sony demonstreert ook de werking van de meegeleverde voet. Die zit met een schroef onderop de PS5 als die in staande oriëntatie wordt gebruikt. Wie wil schakelen naar liggende oriëntatie, schroeft de voet van de PS5, neemt de voet af en plaatst de schroef in een speciaal vakje in de voet. Vervolgens kan dezelfde voet op de lange kant van de PS5 worden bevestigd, zodat die ook in liggende oriëntatie door de voet omhoog wordt gehouden.

De PlayStation 5 komt uit op 19 november, en is er in twee uitvoeringen. De versie zonder disclade kost 399 euro, de versie met disclade kost 499 euro. De eerste lichting van de PS5 is in Nederland vrijwel helemaal uitverkocht.

PlayStation 5 of Xbox Series X/S: welke kies jij?