© Bright

Zo gebruik je Stadia  toch op een iPhone, iPad of iPod touch

De controller van Google Stadia

Stadia

Zo gebruik je Stadia toch op een iPhone, iPad of iPod touch

11-10-2020 18:25 Laatste update: 18:25

Google-gamedienst Stadia is officieel niet beschikbaar op de iPhone, iPad en iPod touch. Toch is het via een omweg mogelijk om je games naar de Apple-apparaten te streamen. We leggen uit hoe.

Inmiddels ligt Apple al maandenlang overhoop bedrijven zoals Google, Nvidia en Microsoft. Hun streamingdiensten maken het mogelijk om hoogwaardige games vanuit een datacenter naar een smartphone of tablet te streamen, waardoor grote titels zoals Call of Duty werken op je mobiele apparaat. 

Apple wil deze apps niet toelaten zonder alle aangeboden games goed te keren. De App Store-beheerder zegt bereid te zijn de gamediensten toe te laten als er voor ieder spel een losse app wordt gemaakt, maar dat heeft nog niemand gedaan. 

Hierdoor is in feite geen van de grote streamingdiensten op iOS beschikbaar. Dat geldt ook voor Google Stadia, maar toch is om games bij deze dienst op je Apple-apparaat te spelen.

Stadium-app

Dat kan met behulp van de smartphone-app Stadium. Dit is in feite een webbrowser die Stadia fopt, waardoor de dienst denkt te draaien op een computer. Stadia werkt op computers vanuit de browser - en door die app dus ook op je iOS-machine.

Daarnaast heeft Stadium ondersteuning voor gamecontrollers, waarvan de besturing aan de browserpagina wordt doorgegeven. Dit zorgt ervoor dat het mogelijk is de games ook te besturen.

Je stelt Stadium als volgt in:

  1. Download de app vanuit de App Store.
  2. Druk op de '...'-knop linksonder en klik op 'Page settings'.
  3. Voer als link 'https://stadia.google.com/home' in.
  4. Vul bij 'User Agent String' het volgende in: Mozilla/5.0 (Macintosh; Intel Mac OS X 10_15_5) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/85.0.4183.83 Safari/537.36
  5. Tik in het hoofdmenu op 'Authenticate'.
  6. Voer het domein 'https://accounts.google.com/' in en log in met je Google-account.

Hierna moet Stadia werken. Onthoud dat je een controller nodig hebt om spellen te spelen. Dat kan een gamepad voor de Xbox of PlayStation 4, een MFi-acccessoire of de officiële Stadia-controller zijn.

Onduidelijk of Apple ingrijpt

Stadium voelt als een app die Apples regels omzeilt, maar het is onduidelijk of de techgigant ook gaat ingrijpen. Strikt gezien is dit immers gewoon een webbrowser die Apple zelf heeft goedgekeurd. In de App Store staat ook niks over Stadia-ondersteuning.

Inmiddels staat de app al anderhalve week in de winkel, maar er is altijd een kans dat Apple hem op termijn alsnog zal wissen.

Eerste indruk: Google Stadia

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s