'Justitie VS wil dat Google browser Chrome verkoopt'
Google te machtig?

'Justitie VS wil dat Google browser Chrome verkoopt'

13-10-2020 21:48 Laatste update: 23:12

Amerikaanse autoriteiten overwegen om Google te verplichten zijn webbrowser Chrome te verkopen. Het bedrijf zou een te machtige positie op internet hebben.

Google wordt onderzocht door de Amerikaanse mededingingsautoriteiten, vanwege zijn dominante marktpositie rond online advertenties. Een van de mogelijke manieren om dat aan te pakken, is om het bedrijf te verplichten zijn webbrowser Chrome te verkopen. 

Hoewel er nog geen besluiten zijn gemaakt, wordt er wel over dit plan gediscussieerd door het Amerikaanse ministerie van Justitie en openbare aanklagers. Dat stellen ingewijden met informatie over die gesprekken tegenover Politico.

Met afstand populairste browser

Google Chrome wordt wereldwijd door circa 65 procent van de mensen gebruikt. Chrome wordt op grote afstand gevolgd door nummer twee, Safari van Apple, dat door bijna 17 procent van de mensen wordt gebruikt.

Techreuzen onder vuur

Grote Amerikaanse techbedrijven Facebook, Apple, Google en Amazon liggen al langer onder vuur vanwege vermeende concurrentievervalsing en misbruik van hun dominante posities. Vorige week kwam een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden met een rapport waarin staat dat verregaande ingrepen nodig zijn om de macht van de techreuzen in te perken.

De nieuwe iPhone 12's:

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s