Review: FIFA 21 is FIFA 20 en een beetje
Uitgepolijste voetbalgame

Review: FIFA 21 is FIFA 20 en een beetje

15-10-2020 07:15 Laatste update: 07:18
Author profile picture

Rutger Middendorp

FIFA 21 is uit sinds vorige week en Bright-tester Rutger Middendorp speelde de game onafgebroken. Moet jij de nieuwe FIFA in huis halen? Of kan je een jaartje overslaan?

Elk jaar krabben ze zich bij EA Sports achter de oren: wat moeten we verbeteren aan een supergoeie voetbalgame? FIFA is populair, heeft eindeloos veel spelmogelijkheden en er wordt dankzij het verkopen van kaartpakketjes van spelers in Ultimate Team ook nog na de verkoop veel geld verdiend. Wat wil je nog meer? Nou ja, vooral kunnen vertellen dat er iets nieuws is, zodat gamers massaal weer de pinpas trekken voor 60 euro om de game in handen te krijgen. 

De ideeën lijken een beetje opgedroogd te zijn bij EA. Of misschien werkten alle developers thuis en moesten ze ook luiers verschonen en kinderen van school halen. Hoe dan ook, zelfs EA zelf klinkt niet overtuigd van de nieuwe features.

De Gameplay is “verbeterd”. De carrièremodus heeft “toevoegingen” gekregen. Ultimate Team heeft “gloednieuwe manieren” en Volta Voetbal (de straatvoetbal toevoeging) heeft "meer locaties en meer aanpassingen”. 

Bij het spelen van het spel voelt dat ook zo. Ten opzichte van FIFA 20 lijkt in eerste instantie alles hetzelfde gebleven. Alleen missen we “The Journey”. Het verhaal over Hunter, de jonge voetballer, die de afgelopen edities steeds beter werd. Die is zonder feestje met pensioen gegaan.

Polijsten

Tijdens het spelen van wedstrijden krijg je na een tijdje wel het gevoel dat die “verbeteringen” en “gloednieuwe manieren” in ieder geval bestaan. En dat ze het spel ook daadwerkelijk weer beter maken en meer op voetbal laten lijken. Tegenstanders lijken slimmer te zijn, bewegingen gaan niet iets vloeiender en als je er een paar uur in hebt zitten, besef je dat ze heel knap hebben zitten polijsten op een spel dat al glom. 

Volta ziet er goed uit van dichtbij, maar gebouwen op de achtergrond zijn om te huilen

Co-op

Voor de verstokte Ultimate Team-spelers is er wel goed nieuws. Je kunt nu Co-op spelen. Samen spelers sparen voor je ultieme team en al het geld van je krantenwijk uitgeven aan pakketjes waar een 0,00001% kans is dat je Messi treft. Vroeger deed je dat met alleen jouw zakgeld, nu kun je je beste vriend ook arm zien worden bij het kansspel voor jongeren. Ethisch dubieus, maar wel gezelliger dan in je eentje. 

In gewone wedstrijden ziet alles er tiptop uit

Conclusie

Heb je FIFA 20 al in de kast staan en heb je ook een andere game op het oog? Dan kun je FIFA 21 op zich best laten liggen.

Wil je het beste en meest gepolijste voetbalspel van dit moment, tja, dan moet je toch bij EA zijn. FIFA 21 is uiteindelijk wel de beste versie van een topgame. 

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s