KPN vernieuwt kern 5G-netwerk met Ericsson-apparatuur
Huawei in de ban

KPN vernieuwt kern 5G-netwerk met Ericsson-apparatuur

15-10-2020 10:28 Laatste update: 10:33

KPN gaat de kern van zijn mobiele netwerk vernieuwen, waar alle verkeersstromen van het netwerk samenkomen. Dat gebeurt met apparatuur van het Zweedse Ericsson.

Met de vernieuwing van het mobiele core-netwerk wordt de kwaliteit van de 5G-verbinding verbeterd, meldt KPN. De keuze voor Ericsson is niet verrassend: in 2019 werd het Chinese Huawei door KPN uitgesloten voor de aanleg van het kernnetwerk.

KPN wilde voor de veiligheid alleen een westers bedrijf in zijn kern, Huawei mocht wel andere delen van het netwerk aanleggen. Westerse alternatieven voor Huawei zijn er maar weinig: Ericsson (Zweeds) en Nokia (Fins) zijn de twee meest voor de hand liggende. Ook de grote Belgische providers besloten onlangs in zee te gaan met Nokia en Ericsson.

5G sinds deze zomer

KPN start dit najaar met de vernieuwing van het kernnetwerk, waarna de huidige technologie wordt uitgefaseerd. "Met het nieuwe mobiele core-netwerk zijn we straks klaar voor de datastromen van de toekomst, real-time communicatie en massief gebruik van Internet-of-Things", zegt KPN-ceo Joost Farwerck.

KPN biedt sinds juli 5G-internet aan. Net als de andere twee grote providers T-Mobile en Vodafone loopt dat 5G-netwerk nog grotendeels via de 700MHz-frequentie. In 2022 veilt de Nederlandse overheid de snellere 3,5GHz-frequenties voor 5G.

De nieuwe iPhone 12's met 5G:

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s