Verzamelde data rond proef CoronaMelder 'onbruikbaar'
CoronaMelder

Verzamelde data rond proef CoronaMelder 'onbruikbaar'

16-10-2020 09:33 Laatste update: 10:18

De eerste proef rond de CoronaMelder-app om mensen te testen zonder klachten is mislukt, door onbruikbare data.

Voordat de corona-app CoronaMelder in het hele land werd geactiveerd, konden mensen in het oosten van het land de app al testen. Iedereen die van de app een waarschuwing kreeg mogelijk geïnfecteerd te zijn met het coronavirus, kon zich laten testen. Ook zonder klachten.

Vanwege de hoge druk op de testcapaciteit is later besloten om toch alleen mensen te laten testen die daadwerkelijk klachten hebben. De testperiode heeft daardoor maar vier weken geduurd. "Dat betekent dat de periode te kort was om voldoende onderzoek te doen", zegt Ron Roozendaal, directeur Informatiebeleid bij het Ministerie van Volksgezondheid (VWS), tegen NU.nl

Ontbrekende data

Ook ontbraken er andere gegevens, zoals of mensen die geen klachten hadden en een test hebben aangevraagd, later toch weer klachten kregen. Ook was er geen controle of iemand een notificatie daadwerkelijk heeft gekregen. "De conclusie is dat de gegevens niet goed genoeg zijn. Zo is het leven, helaas", concludeert Roozendaal.

Het ministerie van VWS laat nu wel onderzoeken wat de landelijke impact van van CoronaMelder is. Zowel of de app bijdraagt aan de bestrijding van het coronavirus, als de mogelijke negatieve gevolgen van de app op het gedrag van mensen. 

Smartwatch weet eerder dat jij dat je ziek bent

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s