
Meeslepende podcasts: laat je gedachten dwalen en ga op avontuur
Het ontbreekt de laatste tijd nogal aan fijne prikkels en nieuwe ervaringen. Geen nood! Met deze 6 podcasts beleef je plaatsvervangend allerlei avonturen.
Spontane ontmoetingen zijn voorlopig even schaars, net als nachtelijke escapades en nieuwe ontdekkingen. Je ontmoet simpelweg geen vreemdeling onderweg van je bed naar je bureau. Daar kun je over gaan zitten kniezen, maar je kunt ook kijken naar wat er wél kan. Als we het niet uit ons eigen leven kunnen tappen, dan maar indirect wat reuring meemaken. Daarom hier een lijstje podcasts die een beetje verwondering, plaatsvervangende schaamte, rillingen of ontroering oproepen. Gewoon tijdens het vouwen van de was of je benenstrek-wandeling waan je je via je airpods of good old’ oortjes + draadje in een andere wereld.
1. Nét echt maar dan verzonnen radio
Mogelijk ben je wel bekend met het klassieke voorbeeld van radio gone wrong: het verhaal van hoe The War of the Worlds iets té overtuigend bleek. Het programma Mercury Theatre on the Air dacht op een creatieve manier in te spelen op de hoorspelmania en bracht het Amerikaanse publiek in een verzonnen wereld van een alien invasion. Het geheel bleek een tikkeltje te geloofwaardig en resulteerde in een massahysterie. No shade naar de geschrokken luisteraars van vroeger, maar het lijkt ons dat we nu wijs genoeg zijn om ons te laten meevoeren door spannende verhalen zónder te denken dat het de realiteit is. Voor alle zekerheid bij het volgende denkbeeldige radiostation toch een disclaimer: ‘t is dus niet echt.
Welcome to Night Vale is een meeslepende podcast, die op z’n Meerdijks draait om een fictief plaatsje. De belevenissen in desert town Night Vale is een welkome luisterervaring voor iedereen die zit te wachten op wat reuring en bizarre gewaarwordingen. Deze podcast doet zich, net als in het horror-hoorspel-verhaal van weleer, voor als een echt radioprogramma. Verschillende personages uit Night Vale nemen je mee in hun belevingswereld. Een plek waar bizarre samenzweringstheorieën wél waar blijken te zijn. Doordat buitenaardse gebeurtenissen met een bepaalde quasi-nonchalance worden verteld, kun je even helemaal in een imaginaire wereld duiken.
In dezelfde traditie is ook Blackout een mooie, waarin een Amerikaans stadje zonder elektriciteit komt te zitten, wat bij een aantal inwoners niet bepaald hun beste kant naar boven brengt. De hoofdrol wordt vertolkt door Rami Malek, die ook Freddie Mercury speelde in de film Bohemian rhapsody.
2. Bob, daar kun je mee thuiskomen
In de categorie een geheim meenemen je graf in, was de 84-jarige Elisa er bíjna. Maar de bejaarde moeder van drie dochters, begon aan het einde van haar leven opeens te praten over een voor de rest van de familie onbekend personage: Bob. Elisa begint in geuren en kleuren te vertellen over deze mysterieuze man. Het klinkt een klassieker onder de goed bewaard gebleven familiegeheimen: the one that got away. De eerste reactie van haar nageslacht was waarschijnlijk who the hell is Bob? Maar de tweede reactie was: het wijden van een podcast aan het ontrafelen van dit mysterie. En daar zijn wij hen hartstikke dankbaar voor. Want zonder spoilers weg te willen geven, de zoektocht naar Bob blijkt eentje met interessante wendingen. Een ontroerende podcast die zowel je speurneus-instinct als je hart raakt.
3. Je hersenen op avontuur
ASMR is voor de meeste mensen inmiddels geen onbekend fenomeen meer. Maar toch is the ASMR Garden een must in het lijstje podcasts om mee weg te dwalen. Heel wat mensen krijgt tintelingen van bepaalde stimuli zoals aanrakingen en geluidjes, een fenomeen wat languit Autonomous Sensory Meridian Response heet. Een lekenuitleg van dit verschijnsel is dat losstaande ‘hersennetwerken’ opeens met elkaar in contact komen. De voor velen prikkelende belevenis bestaat in audiovorm in verschillende podcasts. Maar de ASMR Garden combineert het activeren van deze respons met boeiende storytelling. Deze is dus perfect voor ASMR-thrillseekers die niet alleen door vinger-getik of smakgeluiden willen worden geprikkeld, maar ook willen worden meegesleept in coherente verhalen.
4. Smullen van een portie smeuïge gebeurtenissen
Waar ASMR iets is wat niet iedereen ervaart, kunnen we wel stellen dat leedvermaak een algemeen gedeeld genoegen is. Dát en meer aan empathie verwante gevoelens roepen de persoonlijke anekdotes in de podcasts The Moth, en het Nederlandse Echtgebeurd op. De Engelstalige variant maakt zijn tagline ‘the art and craft of storytelling’ zeker waar. The Moth maakt gebruik van verscheidene media, en ook via podcasts vertellen ze verhalen die binnenkomen en blijven hangen - als een mot in een lampenkap. Al sinds 1997 maakt The Moth grote thema’s behapbaar ze met persoonlijke verhalen te vertellen.
Ook in de Echtgebeurd podcast zijn er al honderden verhalen voorgedragen, ditmaal door onze landgenoten. Van een vader die er opeens met de Keniaanse beste vriendin van zijn dochter van door gaat, tot that time on a cruise ship dat iemand erin werd geluisd om te investeren in authentiek neppe kunst. Verhalen die soms te bizar voor woorden zijn, maar alsnog vaak herkenbare elementen hebben. In elke aflevering zit wel een algemeen levenslesje verstopt. Dat ze bij Echtgebeurd investeren in vertelkunst is te horen en werpt zeker zijn vruchten af.
5. Jihadganger in her own words
Onlangs was de voorstelling Laura H. van Toneelgroep Oostpool over de gelijknamige Syriëganger een punt van discussie in de media. Moet je het verhaal van een dergelijk meisje wel in de spotlight zetten? Maar vóór de voorstelling was er al de podcast Laura H. Hier spreekt de Zoetermeerse over haar eigen ervaring. Of je haar verhaal wilt geloven of niet, het is zeker boeiend om haar zelf te horen spreken. Haar ervaring is immers een pittig, spannend verhaal. En juist voor mensen die twijfelen aan haar geloofwaardigheid, is het interessant om te horen hoe zij zichzelf neerzet. Ondanks alles wat ze heeft gedaan, hoor je vooral ook haar menselijkheid terug. Iets wat haar daden niet verzacht, maar wat het luisterplezier zeker ten goede komt.
6. Dwalen in kinderlijke gedachtenspinsels
‘Alleen dronkaards en kinderen vertellen de waarheid’, een welbekende leus. Al lijkt ons een podcast opgenomen door de eerste categorie ook wel lachen, onze laatste tip is gewijd aan de tweede categorie truth tellers. We eindigen dit rijtje met de in ontwikkeling zijnde hersenen die zich nog vaak zorgeloos kunnen verwonderen: het kinderbrein. Het omdenken van kinderen is even vertederend als een fijne relativering van hoe moeilijk we soms bezig zijn met z’n allen. De podcast Filosoofje biedt een inkijkje in de geest van de jongste generatie. Filosoferen met de kleintjes en voor de kleintjes - maar niet minder leuk voor volwassenen. Vragen als ‘Bestaat er verschil tussen jongens en meisjes?’ en ‘Hoe is het om blind te zijn?’ worden beantwoord vanuit de leefwereld van koters die geen idee hebben wat politiek correct is.
Video player