Eurocommissaris: 'Techreuzen opsplitsen is haalbaar in Europa'
Big Tech

Eurocommissaris: 'Techreuzen opsplitsen is haalbaar in Europa'

27-10-2020 11:59 Laatste update: 12:05

Europa heeft de macht en middelen om grote bedrijven zo nodig op te splitsen, ook al is dat nog nooit gebeurd. Dat zegt Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging en Digitale samenleving).

Vestager legde als Eurocommissaris al verschillende miljardenboetes op aan voornamelijk grote techbedrijven. Tegen het Europees Parlement zei Vestager dinsdag over het opsplitsen van bedrijven dat 'er nog geen mededingingszaken zijn geweest die ons zouden doen denken dat dit de enige remedie is'.

Hoewel de Eurocommissaris denkt dat het mogelijk zou zijn voor de Europese Commissie om grote bedrijven op te splitsen, is het volgens Vestager 'niet altijd duidelijk' hoe zo'n opsplitsing in de praktijk zou werken. Ook zou een opsplitsing zorgen voor erg lange juridische processen.

Meer slagkracht

Vestager ziet zelf liever andere manieren om bedrijven zo ver te krijgen zich aan de concurrentieregels te houden. De Eurocommissaris werkt aan nieuwe wetgeving waarmee Europa meer slagkracht moet krijgen tegen de grote bedrijven.

Zelfs de miljardenboetes die tot nu toe werden opgelegd, zijn door de bedrijven relatief makkelijk te betalen.

Techreuzen ook in VS onderzocht

In de VS werd Google vorige week door de staat aangeklaagd wegens een illegale monopoliepositie op het gebied van zoekmachines en het adverteren in zoekresultaten. Ook andere grote techbedrijven liggen in de VS onder de loep, nadat het Huis van Afgevaardigden constateerde dat de bedrijven te machtig zijn.