Getest: Polar Vantage V2
Bright Review

Getest: sporthorloge Polar Vantage V2

31 oktober 2020 om 21:06
Laatste update: 31 oktober 2020 om 21:06

De Polar Vantage V2 is een sporthorloge voor de serieuze sporter. Is hij z'n prijs van 499 euro waard? Rutger Middendorp probeerde hem voor Bright.

Eerder testten we de budget-sportwatch van Polar, de Unite. Te koop voor 150 euro en een prima apparaat om je slaap en je inspanningen mee te meten. Waarom zou je 350 euro meer uitgeven aan de grotere Polar Vantage V2? Dat zochten we voor je uit. 

Als het om software gaat lijken de apparaten heel erg op elkaar. De bediening komt ook voor een groot gedeelte overeen. De FitSpark-trainingsbegeleiding is aanwezig. Het meten van je herstel ’s nachts hebben beide apparaten. Je hartslag wordt de hele dag en nacht gemeten. Het eerste grote verschil zit hem in de aanwezigheid van GPS. De Unite heeft dat niet aan boord, daarvoor moet je 50 euro bij betalen en de Ignite kopen. Voordeel van GPS op je horloge is dat je geen telefoon mee hoeft te nemen bij je sportieve activiteiten. 

De Vantage V2 kan je zelfs op je pols navigatie-instructies geven voor je looproute. Als je in onbekend gebied loopt, kan dat heel prettig zijn. Je aandacht is dan gericht op je prestatie, niet op de straatnamen. 

De Vantage V2 neemt echter vooral een voorsprong als je écht serieus gaat sporten. Hij kan je vertellen wanneer je moet eten en hoeveel tijdens een heftige workout of trekkingtocht. In de app kun je zien hoe belastend je training was en of je dus beter kunt rusten of een ander soort training doen de volgende dag. Allemaal op basis van je sportieve doelen. 

Wil je heel graag zoveel mogelijk vet verbranden, dan kun je met Zonelock instellen dat je niet onder of boven de ideale hartslag traint. Een waarschuwing op je pols geeft aan of je te hard of te langzaam gaat. 

We hebben twee weken met het horloge getraind en de conclusie is tweeledig. Als je geen hardcore sporter bent, dan is dit horloge overkill. Een Unite, Ignite of een Apple Watch geven je ook de basis info om beter te trainen. Die Apple Watch is voor deze prijs sowieso een geduchte concurrent, want alhoewel hij minder informatie geeft, is hij wel zinvoller en functioneler als je niet aan het sporten bent. De Vantage V2 kan je vertellen dat je een melding hebt op je telefoon, maar daar houdt het op. Dit is een sporthorloge, geen smartwatch. 

Ben je wel een hardcore sporter, dan is de Vantage V2 potentieel een bron van alle informatie die je nodig hebt. Daarvoor moet je wel investeren in het apparaat. En daarmee bedoel ik niet de aanschafprijs, maar het doorgronden van de software. Of Zonelock handig voor je is zul je uit moeten vinden. Misschien gebruik je liever vermogenszones. Laat je FitSpark je trainingsregime bepalen en volg je de ideeën van je horloge? Of gebruik je het apparaat alleen om te meten wat je al van plan was te doen? Een serieuze sporter zal serieus tijd moeten investeren om te ontdekken op welke manier dit horloge het meeste waarde biedt. 

Wil je de tijd wel investeren om het apparaat te leren kennen? Wil je met je horloge een orthostatische test kunnen doen? Wil je je pasfrequentie kunnen meten met je horloge? Wil je meten of je op je maximum aan het trainen bent? Dan is de Vantage V2 wel een aanrader. 

Rutger Middendorp test gadgets voor Bright