Sociale media onder vuur in Senaat vanwege 'partijdigheid'

Jack Dorsey, Twitter-oprichter en voormalig CEO.

Sociale media

Sociale media onder vuur in Senaat vanwege 'partijdigheid'

28-10-2020 22:17 Laatste update: 22:17

Twitter, Facebook en Google kregen woensdag de wind van voren van Republikeinse senatoren die de bedrijven ervan beschuldigden partijdig te zijn. De senatoren dreigen met aanpassing van de wet die momenteel sociale media beschermt.

"Wie in vredesnaam heeft u verantwoordelijk gemaakt voor wat de media mogen berichten en de Amerikanen mogen horen", fulmineerde de Republikeinse senator Ted Cruz tegen Jack Dorsey, de topman van Twitter.

Twitter kreeg tijdens de hoorzitting in de Senaat veel kritiek over het plaatsen van waarschuwingen bij tweets van president Trump en het aanvankelijk tegenhouden van publicatie van een artikel waarin de Democratische presidentskandidaat Joe Biden er slecht vanaf kwam.

Vrijheid van meningsuiting

Facebook, Twitter en Google zijn nu nog beschermd tegen rechtszaken over de inhoud die gebruikers plaatsen op hun platformen. Volgens de drie bedrijven is die bescherming, vastgelegd in een wet uit 1996, cruciaal voor de vrijheid van meningsuiting. 

De voorzitter van het Senaatscomité dat de hoorzitting belegde onderschreef de huidige regels, maar wil wel paal en perk stellen aan mogelijke censuur door Twitter, Facebook en Google. "Het is tijd dat ze niet langer een vrije hand hebben." 

Trump twitterde tijdens de hoorzitting dat de wet aangepast moet worden. 

Negatieve gevolgen

De techreuzen waarschuwen voor de negatieve gevolgen als de wet wordt aangepast en ze aansprakelijk worden voor de inhoud die gebruikers plaatsen. Dorsey vreest een ineenstorting van de manier hoe er nu op het internet wordt gecommuniceerd. Facebookbaas Zuckerberg sluit niet uit dat er meer zou worden gecensureerd om juridische stappen te voorkomen.

Verkiezingsstrijd

Een Democratische senator noemde de hoorzitting ronduit onzin. "Dit zijn pesterijen met het oog op de verkiezingen." De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn op 3 november.

Zuckerberg zei wel open te staan voor veranderingen in de wet om beslissingen die sociale media nemen transparanter te maken, al mag dat niet ten koste gaan van de bescherming die de wet biedt.

Meer tech-nieuws: volg Bright op Twitter.

Meer van Bright: de nieuwe oordoppen van Bose

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s