Meer details PlayStation 5 bekend: regiovrije games en streamen
PlayStation 5

Meer details PlayStation 5 bekend: regiovrije games en streamen

10-11-2020 17:02 Laatste update: 17:06

Sony heeft een reeks nieuwe details over de PlayStation 5 bekendgemaakt. Zo zijn de games voor de spelcomputer opnieuw regiovrij. Ook zijn de PS5-games naar een PlayStation 4 in huis te streamen.

De nieuwe details zijn te lezen in een omvangrijke FAQ-gids van Sony. Net als op de PlayStation 4, zijn ook PlayStation 5-games regiovrij. Wie in het buitenland een game koopt, of een spel importeert, kan deze op de PlayStation 5 spelen.

De PS5 heeft net als de PS4 de functie Remote Play, waarmee games vanaf de eigen spelcomputer gestreamd kunnen worden naar smartphones of een pc. De functie werkt ook met een PlayStation 4: wie zowel een PS5 als PS4 heeft, kan zijn PS5-games via Remote Play naar een PS4 in bijvoorbeeld een andere kamer streamen.

Geen 1440p-resolutie

De PlayStation 5 toont in eerste instantie geen 1440p-resolutie. Veel pc-gamers gebruiken een monitor met die resolutie, die vaak geschikt is om games met 120 beeldjes per seconde te tonen.

Vooralsnog ondersteunt de PS5 de resoluties 720p, 1080i, 1080p en 2160p (4K). De nieuwe Xbox Series X en S ondersteunen wel de 1440p-resolutie.

8K komt later

Later volgt er een update waarmee ook de 8K-resolutie wordt ondersteund. Ondersteuning van 1440p-resolutie is echter niet uitgesloten. Als genoeg spelers daar om vragen, kan ondersteuning met een update worden toegevoegd, zegt Sony-topman Hideaki Nishino tegen het Japanse AV Watch.

Nishino denkt verder dat de PlayStation 5 de virtual reality-ervaring van de PSVR-bril zal verbeteren. Een webbrowser staat voorlopig niet in de planning voor de PlayStation 5. De PS4 heeft wel een browser, maar die is niet erg populair.

Gratis games blijven

Sony heeft ook duidelijk gemaakt dat abonnees van de onlinedienst PlayStation Plus voorlopig nog steeds elke maand twee gratis games zullen krijgen. Die games komen niet automatisch in de bibliotheek van de speler, maar moeten in de PlayStation Store geclaimd worden.

Niet in andere kleuren

Ook onderstreept Sony dat de PS5 vooralsnog niet in andere kleuren beschikbaar komt. De spelcomputer is zwart-wit, waarbij de witte zijpanelen vrij makkelijk te verwijderen zijn. Een bedrijf dat zelf dergelijke panelen in andere kleuren verkocht, moest van Sony stoppen.

De DualSense-controller van de PlayStation 5 is er in eerste instantie ook alleen in zwart-wit, in de toekomst komen versies in andere kleuren beschikbaar.

Opslag uitbreiden

Spelers kunnen de opslagruimte van de PS5 in eerste instantie nog niet uitbreiden. Na een software-update kan M.2 SSD-opslag dat aan bepaalde eisen voldoet door gebruikers zelf in de PS5 worden gemonteerd. Zulk opslaggeheugen is nog wel vrij duur: rond de 250 euro voor 1TB. PS4-games kunnen wel op een externe harde schijf worden opgeslagen, met PS5-games is die mogelijkheid er nog niet. Wel verkent Sony die mogelijkheid.

De PlayStation 5 verschijnt op 12 november onder meer in de VS, in Nederland is de nieuwe spelcomputer vanaf 19 november verkrijgbaar.

Review PlayStation 5: onze ervaringen met de PS5

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s