TikTok wil uitstel verkoop: 'Al weken niks van regering Trump gehoord'
Gedwongen overname

TikTok wil uitstel verkoop: 'Al weken niks van regering Trump gehoord'

11-11-2020 10:17 Laatste update: 12:12

TikTok-eigenaar ByteDance is naar het Amerikaanse hof van beroep gestapt om uitstel te vragen voor de ontmanteling van de Amerikaanse tak van TikTok. President Trump stelde een deadline voor het geval de verkoop van TikTok niet door zou gaan, maar ByteDance zegt al weken niets van de regering Trump te hebben gehoord.

Het aanpakken van de video-app TikTok had eerder dit jaar wekenlang de aandacht van president Trump. Hij dreigde met een verbod op TikTok, of een gedrongen ontmanteling, als het bedrijf niet mee zou gaan in de verkoop aan een Amerikaans bedrijf. In september werd een besluit genomen: Amerikaanse bedrijven Oracle en Walmart zouden samen de Amerikaanse onderdelen van TikTok overnemen. De regering Trump ziet in het Chinese TikTok een nationaal veiligheidsrisico.

Die deal is echter nog niet rond, en de klok tikt. Op 14 augustus gaf Trump een deadline van 90 dagen voor het rond krijgen van de deal: die deadline is donderdag. Maar ByteDance heeft inmiddels al weken niks meer gehoord van het comité van de regering Trump dat gaat over de overname, het Committee on Foreign Investment in the United States (CFIUS), meldt CNBC.

Geen feedback gekregen

TikTok had eerder al bij de CFIUS een uitstel van 30 dagen aangevraagd, maar kreeg geen reactie. "TikTok werkt al een jaar actief samen met CFIUS om in goed vertrouwen de zorgen over de nationale veiligheid weg te nemen, ook al zijn we het niet eens met de beoordeling", aldus TikTok. "In de bijna twee maanden sinds de president zijn voorlopige goedkeuring heeft gegeven aan ons voorstel om die zorgen het hoofd te bieden, hebben we gedetailleerde oplossingen aangedragen om die overeenkomst af te ronden, maar hebben we geen inhoudelijke feedback gekregen", stelt het bedrijf.

Standpunt Biden nog onduidelijk

Zowel Oracle als het Amerikaanse ministerie van Financiën waren voor de Amerikaanse media niet bereikbaar voor commentaar. Een adviseur van de aanstaande president Biden vond het nog te vroeg om uitspaken te doen over het standpunt van een regering Biden wat betreft TikTok.

Wat is er zo briljant aan TikTok?

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s