
'Software GGD niet geschikt voor gebruik tijdens pandemie'
De software die de 25 Nederlandse GGD's gebruiken en waaruit het RIVM de dagelijkse besmettingscijfers haalt is niet geschikt voor toepassing tijdens een pandemie.
Dat meldt de Volkskrant op basis van de handleiding van de ontwikkelaar van het programma. HPZone is een cruciale schakel in de communicatie tussen de GGD’s en het RIVM. Het is de digitale basis voor bron- en contactonderzoek en vormt de verbinding tussen CoronIT, het GGD-coronatestsysteem en Osiris, het RIVM-systeem voor het monitoren van de verspreiding van het virus.
Storingen
Vorige week vonden er op cruciale momenten twee storingen plaats, waardoor het RIVM niet alle positieve tests doorkreeg. Bij de eerste storing ging er iets mis in de koppeling tussen CoronIT en HPZone. In het tweede geval crashte HPZone toen er 4000 bron- en contactonderzoekers tegelijkertijd inlogden. Daardoor werden er twee keer te weinig nieuwe besmettingen gemeld.
'Niet geschikt voor landelijk gebruik'
HPZone zou volgens de ontwikkelaar nooit als centraal systeem bedoeld zijn, maar alleen ondersteuning bieden op het niveau van een lokale gezondheidsdienst. In de handleiding geeft de ontwikkelaar nog als voorbeeld dat het programma dus niet bedoeld is voor 'een infectieziekte die het niveau van een enkele gezondheidsdienst overstijgt, zoals een landelijke SARS-uitbraak'.
De GGD erkent dat de software kwetsbaar is, maar dat ervoor gekozen is omdat het onder normale omstandigheden prima zou voldoen. Het omschakelen naar een nieuw systeem tijdens de pandemie zou teveel chaos opleveren, maar in de toekomst sluit de GGD niet uit over te stappen op andere software.
Video player