Eerste indruk: Surface Laptop Go
Bright Review

Eerste indruk: Surface Laptop Go

23 november 2020 om 18:39
Laatste update: 23 november 2020 om 19:00

Microsofts kleinste en lichtste Surface-laptop oogt aantrekkelijk. Aan de buitenkant dan.

Jaren geleden was ik verliefd op m’n 12 inch Powerbook. Zo klein. Zo fijn. Maar ook een zwaargewicht vergeleken met de nieuwste telg van Microsoft: de Surface Laptop Go. Die weegt slechts 1,11 kilo. Het 12,4 inch scherm oogt groter dan je zou verwachten dankzij de 3:2 beeldverhouding.

De afwerking van de Laptop Go is zoals de hele Surface-lijn van hoogstaand niveau. De bodem is bij deze Laptop Go weliswaar van plastic, maar de klep met het scherm en de rand zijn van strak aluminium. En zeg nou eerlijk, hoe vaak kijk je naar de onderkant van je laptop?

De Surface-lijn van Microsoft raakt wat draagbare computers betreft tamelijk compleet. Er zijn de Go 2, Pro 7 en Pro X tablets, de Book 3 twee-in-één en de Laptop 3, eh, laptop. Ze hebben allemaal een touchscreen. Ook qua schermdiagonalen is het aanbod breed: 10,5 inch op de Go 2, 12,3 inch voor de Pro 7, 12,4 inch dus voor de nieuwe Laptop Go, 13 inch voor de Pro X, 13,5 inch voor de kleine Book 3 en Laptop 3, en 15 inch voor de grote Book 3 en Laptop 3.

Kortom, de Surface-lijn biedt anno 2020 computers in alle soorten en maten.

De Laptop Go is bedoeld als instapmodel laptop. Hij levert hier en daar dus wat in, zoals met die plastic bodem. Er zit een webcam in - 720p helaas - maar Windows Hello werkt niet. Er zit daarvoor in de plaats een vingerafdrukscanner onder de power-knop. De batterij haalt op papier 13 uur. Dat is in de praktijk minder merkte ik, vooral wanneer je geheugenslurpers als Google Chrome, Microsoft Teams en Slack gebruikt. Hij heeft maar één usb-c en één usb-a poort, het toetsenbord is niet backlit en de schermresolutie is met 1536x1024 lager dan die van de Go 2 zelfs.

Maar goed, de Laptop Go is wel heerlijk compact, beschikt over een prima chip (Intel Core i5 van de tiende generatie) voor normaal gebruik (niet gamen dus) en is voorzien van Windows 10 Home S-modus (de veilige S-modus kun je gratis maar onomkeerbaar uitschakelen). Waarmee het allemaal neerkomt op de prijs. En daar gaat het mis.

De goedkoopste versie van de Laptop Go kost 629 euro. Die versie wil je niet. Want dan heb je maar 64 gb opslag en 4 gb geheugen. Er is een tussenversie met 128 gb opslag en 8 gb geheugen voor 799 euro, maar eigenlijk wil je de duurste versie want die heeft 256 gb opslag. Die kost echter 999 euro. Dat is veel te duur voor hoeveel laptop je daarvoor krijgt. Voor duizend euro koop je nu beter de afgeprijsde 13 inch Surface Laptop 3; zelfde prijs, zelfde opslag, zelfde geheugen, betere laptop.

Microsoft had beter de 999 euro-uitvoering van de Laptop Go op die 629 euro geprijsd. Dan was het nog steeds een dure compacte laptop, zeker vergeleken bij Chromebooks, maar dan was ie in elk geval concurrerender vergeleken bij andere Windows-laptops.

Lang verhaal kort: “Isn’t that cute… BUT IT’S WRONG!”

Erwin van der Zande