Google-werknemers starten vakbond na jarenlange spanningen
Big Tech

Google-werknemers starten vakbond na jarenlange spanningen

04-01-2021 15:45 Laatste update: 15:45

Werknemers van Google en moederbedrijf Alphabet starten een vakbond, die na jaren van spanningen moet opkomen voor de rechten van werknemers.

De Alphabet Workers Union is toegankelijk voor alle vaste en tijdelijke werknemers van Alphabet en zijn dochterbedrijven zoals Google, DeepMind en Waymo. Dat schrijven de oprichters van de vakbond in een open brief in The New York Times. "Ons motto was vroeger 'Don't be evil'. Een georganiseerde vakbond moet zorgen dat we ons daar aan houden", schrijven de oprichters van de vakbond.

De vakbond vindt dat zorgen van werknemers te lang zijn weggemoffeld door leidinggevenden. Dat gebeurt na verschillende voorvallen, waaronder Google-werknemers die na kritiek werden ontslagen, en radiostilte vanuit de leiding na de verspreiding van een anti-diversiteitsmail van een medewerker. Ook de behandeling van de grote groep externe werknemers krijgt al jaren kritiek; die werknemers zijn belangrijk maar hebben niet dezelfde vergoedingen en baanzekerheid als vaste krachten.

Vakbonden zeldzaam in Silicon Valley

"We hebben altijd hard gewerkt om een ondersteunende en lonende werkplek voor ons personeel te creëren", zegt Kara Silverstein, directeur People Operations bij Google, in een verklaring tegenover Bloomberg. "Natuurlijk hebben onze medewerkers beschermde arbeidsrechten die wij steunen. Maar zoals we altijd hebben gedaan, blijven we rechtstreeks in contact met al onze medewerkers."

Vakbonden zijn zeldzaam onder de grote techbedrijven in Silicon Valley, waar leidinggevenden vaak veel zeggenschap over werknemers hebben. Tot nu toe werden pogingen om een Amazon-vakbond op te zetten de kop ingedrukt. Werknemers van Google wisten de bedrijfstop eerder al met grote opstanden te dwingen tot beleidswijzigingen, zoals deelname aan een AI-project voor de Amerikaanse Defensie.

Deze gadgets moeten in 2021 naar Nederland komen:

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s