Gadgets bedienen via spraak nog niet populair in Nederland
Smart home

Gadgets bedienen via spraak nog niet populair in Nederland

06-01-2021 08:29 Laatste update: 08:29

Nederlanders bedienen smarthome-apparaten, zoals slimme lampen, het liefst met hun smartphone. Spraakbesturing via slimme speakers is onder Nederlanders nog niet erg geliefd.

Dat meldt onderzoeksbureau Multiscope. De smartphoneliefhebbers maken 39 procent uit van de respondenten van het onderzoek. Daarna volgt op afstand de traditionele afstandsbediening met acht procent en de tablet met 7 procent. Slechts zes procent van de respondenten geeft een voorkeur aan een slimme speaker.

Uit het onderzoek blijkt dat spraakbesturing nog niet erg populair is onder Nederlanders. 32 procent staat negatief tegenover stembediening, 45 procent is er neutraal over. De 22 procent die er wel positief over is, bestaat voornamelijk uit mannen en uit mensen tussen de 18 en 49 jaar.

Groei smart home

Inmiddels heeft 42 procent van de huishoudens een smarthome-apparaat aangeschaft: een stijging van 6 procentpunt sinds 2018.

Slimme thermostaten zijn het populairst (21 procent), gevolgd door slimme speakers (19%), verlichting (17%), schakelaars (13%) en beveiligingscamera’s (10%). Voor het onderzoek zijn 6300 mensen ondervraagd van 18 jaar en ouder.

Test: slimme lampen van de Lidl

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s