Nederlandse corona-app 'praat' nu ook met Belgische app
Nederlanders die dicht en lang in de buurt zijn geweest van een met corona besmette Belg, kunnen voortaan gewaarschuwd worden door de corona-app. En omgekeerd.
De Nederlandse CoronaMelder werkt sinds vorige maand al samen met soortgelijke corona-apps uit Duitsland, Denemarken, Spanje, Italië, Ierland, Polen, Kroatië, Letland en Cyprus. Woensdag kwam daar België bij, melden Belgische media. Later zullen nog andere EU-landen zich aansluiten.
De apps houden met geanonimiseerde codes bij welke telefoons er enige tijd dicht bij de telefoon van de gebruiker zijn geweest. Als die het coronavirus blijkt te hebben opgelopen, kan die hun een seintje geven.
De apps van de landen werken allemaal met het corona-meldingsysteem van Apple en Google. De apps houden geen persoonlijke gegevens of locatiedata bij. Voor de uitwisseling van codes met de apps van andere landen is de CoronaMelder gekoppeld aan de zogeheten European Federated Gateway Server.
De CoronaMelder is inmiddels 4,4 miljoen keer gedownload. De Belgische Coronalert ruim 2,3 miljoen keer.
In de Nederlandse App Store van Apple werd dit jaar maar één app vaker gedownload: Microsoft Teams.
Oude iPhones
De CoronaMelder-app komt binnenkort alsnog beschikbaar voor oudere iPhones. Apple heeft een nieuwe update voor iOS 12 uitgebracht, waardoor CoronaMelder ook kan werken op iPhones ouder dan de iPhone 6S.
Zo werkt CoronaMelder
De CoronaMelder werkt op basis van bluetooth, en kan communiceren met zowel Android als iOS. Als twee gebruikers met de app vlakbij elkaar staan, wordt een unieke, willekeurige code uitgewisseld. Deze code wordt opgeslagen op beide telefoons. De app houdt zo een lijst bij van al die uitgewisselde codes, die ieder een contactmoment voorstellen. Die lijst staat alleen op de telefoon van de gebruiker.
Omdat de codes willekeurig zijn, is niet te achterhalen wie bij welke code hoort. Als iemand besmet raakt, kan diegene zijn lijst met codes naar een centrale server van de GGD sturen. De lijst wordt dan doorgestuurd naar iedereen met de app. Als iemand dezelfde code heeft als de besmette patiënt, is diegene mogelijk ook besmet. De gebruiker krijgt dan het nadrukkelijke advies om tien dagen thuis te blijven.