Duurtest elektrische SUV Aiways U5: opvallende keuzes
Bright Duurtest

Duurtest elektrische SUV Aiways U5: opvallende keuzes

25-01-2021 08:57 Laatste update: 02-02-2021 22:16
Author profile picture

Rutger Middendorp

Deze maand rijdt Bright-autotester Rutger Middendorp in een elektrische auto van een nieuw merk: de Aiways U5 uit China. Deze week bespreekt hij de bijzonderheden van deze elektrische SUV.

Rutger Middendorp reviewt auto's voor Bright. Aiways U5 is een nieuwe auto van een nieuw merk en in tegenstelling tot auto's uit bijvoorbeeld de Volkswagen groep, kom je daarom niet allerlei dingen tegen die je al kent uit andere auto's. Iemand die van een Skoda Octavia overstapt in een Volkswagen T Cross hoeft niet lang te zoeken naar alle bedieningsopties. In de Aiways voelt alles nieuw en er zijn een aantal bijzondere keuzes gemaakt. 

De deurklinken lijken op die van een Tesla Model 3. Ze wippen naar buiten op een scharnierpunt. Zet de auto van het slot en ze gaan open staan. In tegenstelling tot Tesla zijn de deurgrepen in carrosseriekleur en vallen ze dus niet op in de zijkant van de auto. 

Achter het stuur is duidelijk dat de stuurbediening afgekeken is van de betere Europese auto's, maar het dashboard is dan weer verfrissend eigen met drie schermpjes naast elkaar. De rechter is voor je media of radio, de middelste is in drie standen te zetten, afhankelijk van wat je het liefste wilt zien. Een streep met je snelheid, als een oude Amerikaan. Een meer traditioneel dashboard, of eentje waar de afstand tot je voorganger goed in beeld gebracht wordt voor de radar cruise control.

Dashboard met links tripcomputer, rechts radio

Ophanghaken en USB bij binnenspiegel

In de middenconsole is een flinke bak ruimte, maar gek genoeg is er standaard geen handschoenenkastje. Daar is ruimte genoeg voor, maar Aiways heeft gekozen voor een setje ophanghaken waar je accessoires aan kunt hangen. Die zijn overigens nog nergens te krijgen. Maar in de toekomst kun je hier vast een paar leuke opties voor aanschaffen. 

Nog een geinige extra is de USB-aansluiting bij de binnenspiegel. Toevallig zijn we bezig met een grote Bright-dashcamtest en met deze aansluiting is het onzichtbaar wegwerken van de camera een fluitje van een cent. 

Rechtsonder haken in plaats van een dashboardkast

Volgende week meer over de rijervaring in de Aiways U5 en het verbruik. 

Rutger Middendorp reviewt auto's voor Bright. Volg de updates en abonneer op ons YouTube-kanaal.