Google stopt met internetballonnen: 'te duur'
Project Loon

Google stopt met internetballonnen: 'te duur'

22-01-2021 08:15 Laatste update: 08:15

Google-moederbedrijf Alphabet heeft de stekker uit zijn onderneming Loon getrokken. Loon maakt ballonnen die internet aanbieden op afgelegen locaties.

Dat heeft Loon-CEO Alastair Westgarth bekendgemaakt in een blogbericht

Volgens de topman lukte het maar niet om de kosten van de internetballonnen omlaag te krijgen, waardoor de technologie te prijzig bleef om op lange termijn te blijven gebruiken. Daarom is besloten bij voorbaat een einde aan het bedrijf te maken.

De Loon-ballonnen werden uitgerust met zendapparatuur en boven lastig te bereiken locaties zoals gebergten geplaatst. Daar werd vervolgens een internetsignaal uitgezonden, zodat mensen ook op deze afgelegen plekken konden verbinden.

Daarmee probeerde Alphabet de hele wereld met het internet probeerde te verbinden. Hoewel bevolkte gebieden doorgaans wel een connectie hebben, is dit niet het geval op veel uithoeken van onze planeet. Het aanleggen van kabels en andere apparatuur is daar lastiger.

Technologie wordt gedeeld

Hoewel het Google-moederbedrijf daarmee zijn plannen voor internetballonnen laat varen, komt er nog niet direct een einde aan initiatieven die hetzelfde proberen. De techreus belooft 10 miljoen dollar te doneren aan non-profitorganisaties die Kenia beter met het internet proberen te verbinden.

De technologie gebruikt door Loon zal met andere instanties worden gedeeld, zodat die er mogelijk op voort kunnen bouwen.