'Huawei stapt uit de markt van high-end smartphones'
Android-smartphones

'Huawei stapt uit de markt van high-end smartphones'

25-01-2021 16:25 Laatste update: 16:24

De Chinese fabrikant Huawei zou gesprekken voeren met eventuele kopers voor zijn twee bekendste telefoonseries: P en Mate.

Volgens twee ingewijden gaat het om gesprekken in een vroeg stadium, meldt Reuters. Met de stap zou Huawei zich mogelijk willen terugtrekken uit de markt van premium-smartphones.

Huawei is 's werelds grootste maker van telecomapparatuur en was de nummer twee op de smartphonemarkt. In november 2020 kondigde Huawei de verkoop van zijn dochtermerk Honor al aan, zodat het 'vrij van de Amerikaanse sancties' verder zou kunnen gaan.

Zware sancties tegen Huawei

Vermoedelijk heeft de verkoop van de eigen smartphonemerken dezelfde reden. In 2019 stelden de Verenigde Staten handelssancties in tegen Huawei, die sindsdien alleen maar strenger zijn geworden. Door die sancties kan Huawei geen zaken doen met Google, maker van Android, en met Amerikaanse chipmakers. Dat maakt het ontwikkelen van complete smartphones steeds moeilijker voor het Chinese bedrijf.

Huawei zou al enkele maanden gesprekken voeren met een consortium van investeringsmaatschappijen gesteund door de overheid in Shanghai. In september 2020 zou Huawei zijn begonnen te overwegen om zijn bekendste consumentenmerken te koop aan te bieden.

'Weinig vertrouwen nieuwe koers VS'

De Huawei P- en Mate-telefoons zijn waardevol. In het jaar tussen het derde kwartaal van 2019 en 2020 werden er voor in totaal 39,7 miljard dollar aan Huawei P- en Mate-telefoons verscheept.

Mogelijk zou Huawei afzien van de verkoop, omdat het bedrijf nog een poging zou wagen volledig intern een eigen chip te ontwikkelen. Het bedrijf maakte al zijn eigen chips, maar gebruikte daarvoor Amerikaanse technologie. De overweging tot een verkoop wijst er volgens de ingewijden op dat Huawei weinig vertrouwen heeft in een nieuwe Chinese koers van de regering van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden.

Review: Huawei P40