Vanaf een afstandje: écht draadloos opladen komt eraan
Smartphones

Vanaf een afstandje: écht draadloos opladen komt eraan

29-01-2021 11:44 Laatste update: 14:03

Een nieuw soort draadloze oplader van Xiaomi moet apparaten zelfs vanaf meerdere meters opladen. Ook Motorola werkt aan zo'n vorm van 'echt' draadloos opladen: het laadt een smartphone vanaf een meter afstand op.

Dat belooft het bedrijf in een persbericht. De Mi Air Charge Technology kan worden verstopt in bijvoorbeeld een meubel dat vervolgens smartphones binnen bereik van stroom voorziet.

Daarmee wil Xiaomi woonkamers "echt draadloos" maken. Draadloze opladers bestaan op het moment al, maar werken slechts op enkele centimeters afstand. Hierdoor moet een telefoon hier altijd bovenop blijven liggen.

De draadloze lader kan detecteren waar een apparaat zich in de kamer bevindt en vervolgens rechtstreeks stroom hier naartoe zenden. De telefoon moet dan wel een speciale antenne bevatten om de lading goed te ontvangen.

5 watt

Heel snel laadt de technologie van Xiaomi nog niet: de connectie kan maximaal 5 watt verzenden naar een toestel. Maar omdat dit ook kan terwijl je de telefoon gebruikt, is dit wellicht voldoende om binnenshuis continu je smartphone te gebruiken.

Plannen om de lader te verkopen heeft Xiaomi nog niet bekendgemaakt. Het is op dit moment een nieuwe technologie, die in de "nabije toekomst" gebruikt kan worden. Dan moet het ook werken met apparaten zoals luidsprekers, lampen en smartwatches.

Motorola

Meer fabrikanten werken aan nieuwe manieren om gadgets op grotere afstanden op te laden. Motorola heeft vrijdag in een demonstratievideo telefoons laten zien die draadloos zijn op te laden op een afstand van ongeveer een meter vanaf een klein laadstation. 

In de video houdt een Motorola-medewerker zijn hand voor het apparaat, om aan te tonen dat dit geen effect zou hebben op het draadloze opladen. Details over de techniek, Motorola One Hyper, heeft het bedrijf nog niet bekendgemaakt.