Gadgetmerk Xiaomi sleept Amerikaanse staat voor de rechter
Tech-oorlog VS-China

Gadgetmerk Xiaomi sleept Amerikaanse staat voor de rechter

30-01-2021 10:55 Laatste update: 11:03

De grote Chinese fabrikant Xiaomi sleept de Amerikaanse ministeries van Defensie en Financiën voor de rechter, omdat het eerder deze maand op een zwarte lijst werd gezet door de Amerikanen.

Xiaomi noemt de zwarte lijst "ongrondwettelijk" en wil dat een rechter het besluit terugdraait. Uit de rechtszaak blijkt ook dat de Amerikaanse ministers van Defensie, Lloyd Austin, en Financiën, Janet Yellen, als beklaagden zijn aangemerkt.

Xiaomi zegt dat het besluit leidt tot "dreigende, ernstige en onherstelbare schade als de aanduiding van kracht blijft en de beperkingen van kracht worden", aldus documenten van de rechtbank van Columbia. Door de zwarte lijst moeten Amerikaanse investeerders hun belangen in het bedrijf opgeven. Volgens de VS heeft Xiaomi, de nummer 3 op de wereldwijde smartphonemarkt, banden met het Chinese leger.

'Geen banden met Chinese overheid'

Volgens de rechtbankdocumenten zouden grote vermogensbeheerders zoals BlackRock en Vanguard tegen november gedwongen moeten afzien van hun belangen in Xiaomi. Dat zou de toegang van de smartphonemaker tot kapitaal dat het nodig heeft om te groeien "significant schaden", aldus Xiaomi. Dat benadrukte nog eens dat het bedrijf niet in handen is van, wordt gecontroleerd door of anderzijds banden heeft met de Chinese overheid of het leger, of andere entiteiten die iets te maken hebben met de Chinese defensie-industrie.

Huawei ook onder vuur

Onder president Donald Trump startten de Verenigde Staten vanwege nationale veiligheid een harde lijn tegen Aziatische bedrijven. Acht andere bedrijven, waaronder smartphonemaker Huawei en chipproducent SMIC, stonden ook al op een zwarte lijst. Daardoor konden Amerikaanse bedrijven geen technologie meer aan ze leveren, mits ze een vergunning daarvoor hadden.

Zo kan Huawei op zijn telefoons geen toegang bieden tot Google-diensten zoals de appwinkel Google Play Store. Huawei ondervindt inmiddels grote hinder door de sancties van de VS. De smartphoneverkoop van het bedrijf daalde hard.

Getest: smartwatches van Xiaomi, Huawei en Oppo