Bright Commentaar

Commentaar: tv-pakket opzeggen? Makkelijker gezegd dan gedaan

4 februari 2021 om 20:05
Update: 4 februari 2021 om 22:28

Steeds meer Nederlanders overwegen hun tv-abonnement op te zeggen, blijkt uit een nieuw onderzoek. Je verwacht dat dat best veel geld kan schelen, maar dat valt soms best tegen. Het ligt eraan hoe snel internet je wilt en vooral: waar je woont.

De tv blijft voor veel mensen het scherm waar ze de meeste uren van hun vrije tijd in steken. Toch verandert de manier waarop we kijken sterk: meer streaming, minder traditionele (live) tv.

Inmiddels zegt nog naar 57 procent van de Nederlanders zijn tv-abonnement nooit op te willen zeggen, terwijl 18 procent dat wél ooit van plan is. Dat bleek uit een onderzoek door Telecompaper. Zes procent wil zijn tv-abonnement zelfs dit jaar nog opzeggen. Die groep is nu dubbel zo groot als in 2018.

Het nieuws kan eigenlijk geen verrassing zijn. Streamingdiensten als Netflix, Videoland en Disney+ blijven groeien, en dus is er steeds meer te zien. Het geeft te denken: hoeveel geld scheelt het eigenlijk om dat tv-abonnement op te zeggen? 

Overal een ander aanbod

Het antwoord op die vraag is verrassend ingewikkeld, want het is afhankelijk van waar je woont. Niet elke provider is namelijk beschikbaar op elke locatie, en bij elke aanbieder is de prijs verschillend. Prijzen vergelijken voor energie en zorg is simpel: het aanbod is landelijk gelijk, de kosten zijn landelijk hetzelfde.

Bij internet en televisie moet je maar geluk hebben met waar je woont. Wie bijvoorbeeld in Almere woont, heeft dat geluk. Daar is de infrastructuur nieuw en is er veel keuze tussen aanbieders. Wie zoals ondergetekende in de oude binnenstad van Haarlem woont, heeft veel minder te kiezen.

Almere: keuze te over

In Almere ligt zowel kabelinternet als glasvezel. De maximumsnelheid ligt op 1000 Mb per seconde en er zijn meerdere providers die internet aanbieden zonder gekoppeld tv-pakket. Wie in Almere bij de provider Tweak bijvoorbeeld 41 euro per maand betaalt voor 1000Mb/s internet en er daarbij tv-streamingdienst NLZiet neemt (voor het online-kijken van tv-zenders), is voor nog geen 50 euro per maand klaar. Wie in Almere woont kan ook kiezen voor T-Mobile: 55 euro per maand voor 1000Mb/s internet – dat is inclusief 15 euro per maand voor optioneel, maandelijks opzegbare tv.

Zo zijn er in Almere nog een paar van zulke opties, met opzegbare tv-pakketten van rond de 10-15 euro en razendsnel internet van rond de 40 euro per maand. In Almere kan je echt zeggen: eerlijke concurrentie, voor elke soort klant zijn er meerdere opties.

Haarlem: graag of niet

In de binnenstad van Haarlem is dat anders. Er ligt geen glasvezelnetwerk, en dan zakt de snelheid bij vrijwel elke provider tot een maximum van 100 Mb per seconde. Die snelheid is anno 2021 bedroevend laag, en weinig geschikt om met meerdere mensen tegelijk thuis te werken, te leren, te streamen en games te downloaden.

Wie in het grootste deel van Haarlem internet sneller dan 100Mb/s wil, is aangewezen op Ziggo. De provider biedt als enige pakketten met internetsnelheden van 250, 500 en 1000Mb/s. Wie wil besparen door televisie uit zijn abonnement te schrappen, heeft echter pech. Wie bij Ziggo internet neemt, krijgt er altijd tv bij.

Hoewel krijgen: het is bepaald niet gratis. Een internetbundel bij Ziggo met 250Mb/s internet en niet-te-weigeren kabel-tv met 50+ zenders, kost 58,95 euro per maand. Of het goedkoopste pakket van Ziggo: 50Mb/s internet en 50+ tv-zenders voor 48,50 euro per maand.

Voor dat geld heb je in Almere 1000Mb/s internet: 20 keer zo snel. En voor die snelheid betaal je in Haarlem dan weer minstens 76,50 euro per maand.

Honderden euro's verschil

Samenvattend een snelle rekensom: wat in Almere 575 euro per jaar kost, kost in Haarlem 918 euro per jaar. Zelfde internetsnelheid, ongeveer evenveel tv-zenders. Dat is een verschil van 343 euro per jaar. Zelfs wie genoegen neemt met een kwart van de internetsnelheid, is in Haarlem nog ruim 200 euro duurder uit dan in Almere: 707 euro per jaar voor internet en tv.

Daar kloppen meerdere dingen niet aan. Het is raar dat klanten bij Ziggo geen goedkoper abonnement met alléén internet en zonder tv kunnen nemen. De vraag naar zo'n constructie groeit immers. Nog vreemder is het gebrek aan concurrentie waar Ziggo in de praktijk mee te maken heeft. Internet is het afgelopen jaar van levensbelang gebleken. Zonder internet hadden we nooit massaal kunnen thuiswerken. Toch varieert de keuzevrijheid binnen Nederland van groot tot praktisch niet.

Strijd nog niet gestreden

Glashelder zou je denken: daar moet worden ingegrepen. Dat dacht toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) ook. De ACM wilde dat KPN en Ziggo hun vaste netwerken zouden openstellen voor concurrenten. Die twee bedrijven zijn namelijk de enige met landelijk dekkende vaste netwerken. Dat zorgt volgens de ACM voor teveel marktmacht.

De rechter ging er echter niet in me, en dus blijft de situatie zoals hij is. De ACM zou alleen nog bij de hoogste Europese rechter kunnen aankloppen. Wie voor die tijd van zijn tv-pakket af wil: is verhuizen een optie?

Floris Poort, redacteur Bright