'Google en Facebook dicht bij deal met Australische media'
Google News

'Google en Facebook dicht bij deal met Australische media'

15-02-2021 08:09 Laatste update: 10:14

De Australische regering nadert een overeenkomst met de Amerikaanse techbedrijven Facebook en Google over het betalen van lokale mediabedrijven voor nieuws.

Dat heeft de minister van Financiën van het land, Josh Frydenberg, gezegd. Hij sprak de afgelopen dagen met onder meer Facebook-ceo Mark Zuckerberg van Facebook en Googe-topman Sundar Pichai.

Google dreigde eerder nog de zoekmachine in Australië te sluiten als het bedrijf door nieuwe wetgeving gedwongen wordt te betalen voor nieuws. Facebook was van plan om Australiërs te beletten nieuws op zijn platform te delen.

News Showcase

Google wil mediabedrijven gaan compenseren via het nieuwe product "News Showcase". Met dat onderdeel kunnen redacties van media zelf bepalen welke artikelen ze gratis willen aanbieden via Google Nieuws. Zo zouden mediabedrijven het Google-onderdeel kunnen gebruiken om meer abonnees te werven voor digitale abonnementen.

Maandag maakte de eerste grote Australische nieuwsorganisatie bekend een overeenkomst te hebben bereikt met de zoekmachine. Google heeft in Frankrijk al een deal met 121 mediabedrijven om nieuws aan te bieden.

Commerciële waarde

Een woordvoerder van Google zei dat het bedrijf in gesprek was met zowel "grote als kleine" Australische uitgevers. 

Een Facebook-woordvoerder zei dat het bedrijf aan het onderhandelen was om "deals te sluiten die de commerciële waarde van nieuws op ons platform weerspiegelen".

Omstreden wetsvoorstel

In Australië wordt deze week een wetsvoorstel naar het parlement gestuurd dat bedrijven als Google en Facebook verplicht om mediabedrijven geld te betalen voor het gebruik van nieuws.

Het conflict over die wet tussen Google en de Australische regering liep onlangs zo hoog op dat Google dreigde de zoekmachine af te sluiten voor gebruik vanuit Australië. Google ziet het wetsontwerp als "onwerkbaar". Met de deals met grote uitgevers over het News Showcase onderdeel hoopt Google een alternatief te bieden voor de wet die voor alle zoekresultaten zou gelden. 

Google heeft News Showcase nog niet in Nederland gelanceerd. Een woordvoerder zegt hier 'nog geen nieuws' over te hebben.

Europa

Nieuwsuitgevers klagen al jaren dat ze niet meeprofiteren van het geld dat Google krijgt voor advertenties die getoond worden rond zoekresultaten als iemand zoekt naar nieuws. 

Ook Europarlementariërs vinden de tijd rijp om Google en Facebook te laten betalen voor links naar nieuwsartikelen. Ze willen dit voorstel meenemen in de strengere regels die de EU wil opleggen aan techbedrijven.  

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s