Alle Ford-auto's in Europa in 2030 elektrisch
Elektrische auto's

Alle Ford-auto's in Europa in 2030 elektrisch

17-02-2021 14:49 Laatste update: 14:57

Ford wil in 2030 alleen nog maar volledig elektrische personenauto's verkopen in Europa.

Vier jaar eerder willen de Amerikanen al geen personenauto's meer verkopen die volledig op fossiele brandstoffen rijden. Dan moet het hele assortiment uit plug-in hybrides en elektrische auto's bestaan.

De aankondiging betekent niet dat alle Ford-modellen in Europa in 2030 elektrisch zullen zijn. Ford denkt dat van de bedrijfswagens ongeveer twee derde geheel of gedeeltelijk elektrisch aangedreven is in dat jaar.

Fabriek in Keulen

Om de toekomstplannen te verwezenlijken steekt Ford een miljard dollar in een nieuwe fabriek in Keulen waar elektrische auto's worden gebouwd. Het eerste massamodel moet daar in 2023 van de band rollen.

Dat is Fords eerste 'in Europa gebouwde volledig elektrische personenauto'. Het bedrijf zegt dat in de Duitse fabriek mogelijk ook een tweede volledig elektrische auto gebouwd zal worden. 

Samenwerking met Volkswagen

Twee jaar geleden kondigde Ford aan met Volkswagen te gaan samenwerken op onder meer het gebied van elektrische auto's. Toen kondigde Ford al aan in 2023 een nieuwe auto op de markt te brengen gebaseerd op het elektrische platform van VW.

Mustang Mach-E

Ford heeft momenteel één volledig elektrisch model, de vooral voor de Amerikaanse markt ontworpen Mustang Mach-E. De elektrische SUV met een actieradius van ongeveer 600 kilometer kost in Nederland een kleine 50.000 euro.

Vijf andere modellen zijn als plug-in hybride of traditionele hybride beschikbaar. 

Bright test elke maand een andere elektrische auto. Volg onze updates.

Getest: elektrische auto van een nieuw merk

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s