© XDA-Developers

Betere 'rumble' en snoozeknop in Android 12

Android 12

Ontwikkelaarsbeta

Betere 'rumble' en snoozeknop in Android 12

18-02-2021 19:55 Laatste update: 19-02-2021 09:56

De eerste ontwikkelaarsversie van Android 12 is te downloaden, en toont onder andere nieuwe rumble-functies en wat cosmetische aanpassingen aan de instellingenmenu's.

De ontwikkelaarsversies tonen meestal weinig functies voor gebruikers, maar er is toch een en ander aan af te lezen.

Zo krijgt Android 12 een 'Nearby Share'-knop in de instellingen waarmee je gemakkelijk je wifiwachtwoord kan delen met andere Android-gebruikers. Het notificatiemenu krijgt een knop waarmee je notificaties gemakkelijk enige tijd op snooze kan zetten.

Trillingen

Ook de haptische feedback - de 'rumble'-trillingen die je in je handen kan voelen - wordt verbeterd. Android 12 krijgt een vernieuwde versie van de API voor dit soort trillingen, waarmee ontwikkelaars audio aan een trilling kan koppelen. Dit soort trillingen worden bijvoorbeeld gebruikt in games om je het gevoel te geven dat je echt over lastig terrein rijdt of met een explosie te maken hebt.

Ten slotte gaat Android AVIF gaan ondersteunen, een bestandsformaat voor afbeeldingen dat een hogere kwaliteit-bestandsgrootte-verhouding heeft.

Visuele aanpassingen

Heel spannend zijn de visuele aanpassingen niet: het app-snelkoppelingenmenu wordt bijvoorbeeld breder, en de zoekbalk in het instellingenmenu is ronder. Ook kan deze nu worden aangepast zodat je instellingen gemakkelijker met één hand kan veranderen.

Android 12 wordt de komende maanden door ontwikkelaars getest. Vermoedelijk krijgen gewone gebruikers de definitieve versie van het nieuwe besturingssysteem pas in september in handen.

Luister ook de Bright Podcast over het technieuws van de week:

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s