Australië praat met Facebook na woede over nieuwsblokkade
Australië vs Facebook

Australië praat met Facebook na woede over nieuwsblokkade

19-02-2021 08:09 Laatste update: 09:54

Facebook-topman Mark Zuckerberg heeft overlegd met de Australische regering. Die wil niet terugkomen op het wetsvoorstel dat heeft geleid tot een nieuwsblokkade op Facebook voor Australiërs.

Er wordt komend weekend verder gepraat, meldt minister van Financiën Josh Frydenberg.

Het conflict met Facebook heeft in Australië geleid tot grote woede. Zo'n 17 miljoen Australische gebruikers kunnen sinds donderdag geen links naar nieuwsartikelen meer delen. Ze kunnen ook geen nieuws bekijken. Facebook reageerde op die manier op een wetsvoorstel dat het bedrijf en Google zou verplichten om voortaan te betalen voor het delen van nieuwscontent.

Minister Frydenberg had al aangekondigd dat hij zijn ongenoegen duidelijk zou maken in het gesprek met Zuckerberg. "We hebben gesproken over de openstaande kwesties en spraken af dat onze teams daar meteen aan gaan werken", schreef de Australiër later op berichtensite Twitter.

Betalen voor tonen nieuws

Het Australische wetsvoorstel moet nog worden goedgekeurd door het parlement. Dat gebeurt naar verwachting volgende week.

In het voorstel staat dat de techbedrijven een vergoeding moeten afspreken met mediabedrijven. Als het niet lukt om het eens te worden over prijsafspraken voor het delen van nieuws, kan een arbitragecommissie van de overheid de knoop doorhakken.

'Onterecht gestraft'

"De ogen van de wereld zijn op ons gericht", zei Frydenberg op televisie. "Want anderen hebben gefaald waar wij nu proberen te slagen." Facebook benadrukte zelf met tegenzin te hebben ingegrepen. Het zou "onterecht worden gestraft" met die nieuwe wetgeving. Het bedrijf betoogt dat de huidige relatie al heel gunstig uitpakt voor media.

"Uitgevers plaatsen vrijwillig nieuws op Facebook. Zo kunnen ze meer abonnementen verkopen, een groter publiek bereiken en meer advertentie-inkomsten genereren", meldde het bedrijf eerder. Dat is volgens Facebook niet te vergelijken met de manier waarop nieuws wordt verspreid via Google.

Google sluit deals met uitgevers

In meer landen wordt gewerkt aan vergelijkbare wetgeving. In Canada zei verantwoordelijk minister Steven Guilbeault dat zijn land overweegt het Australische model over te nemen. "Ik vermoed dat er straks vijf, tien of vijftien landen zijn die vergelijkbare regels aannemen", zei hij. "Gaat Facebook de relatie verbreken met Duitsland? Met Frankrijk?" 

Google wil mediabedrijven gaan compenseren via het nieuwe product "News Showcase". Met dat onderdeel kunnen redacties van media zelf bepalen welke artikelen ze gratis willen aanbieden via Google Nieuws. Zo zouden mediabedrijven meer abonnees kunnen werven voor digitale abonnementen. Google zegt nog niet te weten wanneer News Showcase in Nederland wordt gelanceerd.

Europese Unie

Nieuwsuitgevers klagen al jaren dat ze niet meeprofiteren van het geld dat Google krijgt voor advertenties die getoond worden rond zoekresultaten als iemand zoekt naar nieuws. 

Ook Europarlementariërs vinden de tijd rijp om Google en Facebook te laten betalen voor links naar nieuwsartikelen. Ze willen dit voorstel meenemen in de strengere regels die de EU wil opleggen aan techbedrijven.  

Luister ook de Bright Podcast over het technieuws van de week: