Apple eist verkoopcijfers van Steam-games voor Epic-rechtszaak
Valve

Apple eist verkoopcijfers van Steam-games voor Epic-rechtszaak

19-02-2021 19:18 Laatste update: 19:18

Apple eist via de rechter dat Valve informatie over zijn jaarlijkse inkomsten en de verkoopdata van meer dan vierhonderd games op zijn webwinkel Steam overdraagt. "Om een of andere reden worden wij, pc-game-verkoper, genoemd als een 'belangrijk figuur' in een zaak die om mobiele games draait. Dat zijn we niet."

De eis is vastgelegd in documenten rond de lopende rechtszaak tussen Apple en Epic Games over Fortnite. Met de informatie wil Apple bepalen hoe groot de potentiële afzetmarkt voor Epic Games precies is, mocht het bedrijf Fortnite via Steam gaan verkopen.

Valve is als exploitant van Steam de marktleider op het gebied van pc-gameverkoop.

Apple wijst erop dat het soortgelijke informatie succesvol heeft opgevraagd bij Samsung. De techgigant ligt in de clinch met Epic Games over de zogenoemde 'appwinkelbelasting' van 30 procent die Apple over alle aankopen binnen apps vraagt. Epic Games vindt dit teveel.

'Apple heeft teveel marktaandeel'

Epic waagde een poging om de commissie van 30 procent te omzeilen. Kort daarop werd Fortnite uit Apples appwinkel verwijderd. Epic Games probeert sindsdien bij de rechter een bevel tot terugplaatsing te krijgen.

Een vaak gebruikt argument van het bedrijf is dat Apple zoveel marktaandeel heeft dat er sprake is van machtsmisbruik om de 30-procentregeling in stand te houden.

Data van Valve

Vermoedelijk wil Apple deels daarom onder andere met Steam-data de grootte van de markt bepalen. Volgens Valve vraagt het bedrijf echter teveel en te complexe data van een bedrijf "dat niet onderdeel is van deze rechtszaak".

Het gamebedrijf wijst erop dat het gemakkelijk is voor Samsung om de data te leveren, omdat Samsung een publiek bedrijf is en deze informatie sowieso jaarlijks moet kunnen tonen. Valve heeft echter nooit een beursgang gemaakt en heeft de informatie daarom ook niet paraat.

Ook vindt Valve dat Apple niet heeft aangetoond waarom het precies informatie over 436 specifieke games nodig heeft. "Valve maakt zijn verkoopcijfers niet openbaar en doet zijn voordeel met de geheimhouding van dit soort informatie", besluit de Steam-exploitant. "Om een of andere reden worden wij, een pc-game-verkoper, genoemd als een 'belangrijk figuur' in een zaak die om mobiele games draait. Maar dat zijn we niet."

Apple ligt onder vuur: moet de App Store op de schop?

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s