Australische nieuwsapp schiet naar top iOS-lijsten na Facebook-ban
ABC News

Australische nieuwsapp schiet naar top iOS-lijsten na Facebook-ban

19-02-2021 20:22 Laatste update: 20:30

De app van de Australische nieuwszender ABC is sinds vrijdag de op een na meest gedownloadde iOS-app van Australië. Facebook maakte het woensdag onmogelijk om Australische nieuwslinks te delen op zijn platform.

ABC maakt sinds de invoering van het verbod reclame voor zijn eigen app met de boodschap "Mis je ons op Facebook?". Volgens The Verge zou dat de reden kunnen zijn dat de app opeens omhoog schoot in Apples downloadlijsten.

De nieuwsapp stond zelfs kort op nummer een op de lijst, boven Instagram, Messenger, Facebook en WhatsApp - allemaal onderdeel van Facebook.

Ruzie over een nieuwe mediawet

Australie staat op het punt een nieuwe mediawet aan te nemen die onlineplatformen als Facebook verplicht om uitgevers te betalen voor links naar hun nieuwsberichten. Komt een platform er niet uit met de uitgever, dan bepaalt een onafhankelijke arbitragecommissie hoeveel een bedrijf als Facebook moet gaan betalen.

De wet zal vermoedelijk volgende week worden goedgekeurd door het Australische parlement.

Facebook is bijzonder ongelukkig met de wet en vindt dat uitgevers nu al meer verdienen aan Facebook dan andersom. De techgigant dreigde om alle Australische nieuwslinks te gaan blokkeren als de wet niet werd aangepast. Deze week voegde het bedrijf daad bij woord.

Volgens NiemanLab kelderde het aantal verwijzingen van Facebook naar Australische nieuwssites met 93 procent na ingang van het verbod. De hoeveelheid bezoekers die via Facebook op nieuwssites terecht kwam, zakte van 15 naar 5 procent.

Verander deze instellingen op Facebook

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s