'Biden komt met cyberaanvallen op Rusland en China'
Vergeldingsacties

'Biden komt met cyberaanvallen op Rusland en China'

08-03-2021 09:45 Laatste update: 09:45

De Amerikaanse regering van president Biden zou op korte termijn met digitale vergeldingsacties tegen Rusland komen. Ook tegen China worden stappen voorbereid.

De Amerikaanse overheid bevestigde in december het slachtoffer te zijn van een grote hackaanval. Russische hackers zouden kwetsbaarheden in systemen van het bedrijf SolarWinds hebben misbruikt om toegang te krijgen tot computersystemen van overheden. De VS komt binnenkort met vergeldingsacties die hacks, zeggen ingewijden tegen The New York Times.

De eerste stap zou binnen drie weken gezet worden. Het zou gaan om 'geheime aanvallen' op Russische netwerken. Die aanvallen zouden herkenbaar zijn voor de Russische president Poetin en zijn inlichtingendiensten, maar niet voor de rest van de wereld. De aanvallen zouden ook gepaard gaan met economische sancties.

Nieuwe groep op Chinese hacks

De Amerikaanse regering wil ook snel reageren op de Chinese aanval waarbij kwetsbaarheden zijn misbruikt in de e-mailservers van Microsoft Exchange. Onder meer Amerikaanse defensie-aannemers zouden via de kwetsbaarheden zijn aangevallen, naast honderdduizenden andere getroffen bedrijven.

De Chinese hack wordt nu onderzocht door een taskforce van verschillende Amerikaanse veiligheidsdiensten waaronder de FBI en het Cybersecurity and Infrastructure Security Agency, zegt het Witte Huis tegen CNN. Volgens ingewijden zou er haast zijn geboden bij een reactie, omdat de Microsoft-kwetsbaarheden zoveel potentiële slachtoffers heeft.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s