WhatsApp komt met versleuteling en wachtwoord voor reservekopie
Veiligheid

WhatsApp komt met versleuteling en wachtwoord voor reservekopie

08-03-2021 13:21 Laatste update: 13:21

WhatsApp gaat een zwakke plek in de veiligheid van zijn dienst dichten. Reservekopieën van de gespreksgeschiedenis zijn binnenkort met een wachtwoord te versleutelen.

WhatsApp gebruikt zogenoemde end-to-end-versleuteling: berichten kunnen alleen worden gelezen door de zender en de ontvanger. Als berichten worden onderschept, zijn ze versleuteld en niet te bekijken.

Die versleuteling is er nadrukkelijk niet bij de reservekopie. Op iPhones wordt die kopie opgeslagen op iCloud, op Android op Google Drive. Die backup is bijvoorbeeld handig bij het wisselen naar een nieuwe telefoon. Bij het maken van de kopie staat tot nu echter 'De reservekopie van je media en berichten is niet beschermd met end-to-end versleuteling van WhatsApp zolang deze zich in iCloud/Google Drive bevindt'.

Wachtwoord op de kopie

Die versleuteling komt er binnenkort wel, meldt WABetaInfo. Die site onderzoekt bètaversies van WhatsApp op nieuwe functies. WhatsApp-gebruikers kunnen straks een wachtwoord op hun reservekopie zetten. De backup wordt versleuteld en kan alleen worden geopend met het wachtwoord van de gebruiker.

Het wachtwoord op de kopie is privé, en wordt niet naar WhatsApp gestuurd. Wie het wachtwoord kwijtraakt, heeft geen toegang meer tot de kopie van gespreksgeschiedenis. Om het wachtwoord in te stellen, controleert WhatsApp voor de zekerheid het telefoonnummer van de gebruiker. Dit om te voorkomen dat de kopie door een ander wordt versleuteld.

Pincode is er al langer

WhatsApp heeft al langer de mogelijkheid om accounts beter te beschermen met tweestapsverificatie. Dat gebeurt met een pincode, die om de zoveel tijd moet worden ingevoerd in de app. Gebruikers kunnen ook hun account op iCloud en Google Drive al lang voorzien van een tweestapsverificatie. Toch is gebrek aan versleuteling van de reservekopie een maas in de beveiliging.

Het is nog niet bekend wanneer WhatsApp de versleutelfunctie voor reservekopieën voor alle gebruikers beschikbaar stelt.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s