Sociaal netwerk Parler keert niet terug in App Store van Apple
Apps

Sociaal netwerk Parler keert niet terug in App Store van Apple

11-03-2021 08:35 Laatste update: 10:19

De socialmedia-app Parler keert niet terug in de App Store van Apple. Uit documenten blijkt dat Apple daartoe heeft besloten, nadat de app al was verwijderd in de nasleep van rellen bij het Capitool in Washington begin januari.

Het vooral bij uiterst rechts populaire Amerikaanse platform roemt zichzelf als het 'nummer 1-platform wereldwijd waarop je zonder censuur of ingrepen je mening kunt uiten'. Via Parler zouden onder andere Trump-aanhangers opgeroepen zijn om geweld te gebruiken bij de bestorming van het Capitool.

Apple had de app eerder al uit zijn App Store verwijderd. Dit nadat het bedrijf geen aanpassing deed bij de controle op berichten. Op Parler zouden namelijk te veel berichten zijn verschenen die aanzetten tot geweld. Na een uitgebreide review stelt Apple nu dat er te weinig veranderingen zijn doorgevoerd. Volgens het techbedrijf is er geen plaats voor "haatdragend, racistisch en discriminerend materiaal" in de App Store, zo liet het aan Parler weten.

Parler zelf heeft woensdag zijn drie overgebleven ontwikkelaars van Apple-besturingssysteem iOS ontslagen, meldden bronnen aan Bloomberg. Het bedrijf nam in totaal van zeven werknemers afscheid. Naast ontwikkelaars zou het gaan om mensen die zich bezighielden met Parler TV en kwaliteitsbewakers.

Conflict met Amazon

Parler ging offline na de rellen bij het Capitool. Amazon Web Services verbrak de banden met Parler, en Google en Apple verwijderden Parler uit hun appwinkels. Parler heeft Amazon aangeklaagd.

De Parler-website ging in februari opnieuw online met steun van cloudhostingbedrijf SkySilk. Parler was niet bereikbaar voor commentaar.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s