Nederlandse maker zonneauto's haalt 40 miljoen op

Lightyear One

Elektrische auto's

Nederlandse maker zonneauto's haalt 40 miljoen op

12-03-2021 13:03 Laatste update: 15:17

Lightyear uit Helmond, dat werkt aan elektrische auto's met een dak met zonnepanelen, overweegt de stap naar de beurs te maken.

Dit maakte het bedrijf bekend na een nieuwe investeringsronde van 40 miljoen euro, die is geleid door Zero Point Holding, een investeringsbedrijf van een Zwitserse familie. 

Lightyear bouwt elektrische auto's die ook met behulp van zonne-energie kunnen opladen. In 2019 presenteerde het bedrijf zijn eerste model, de Lightyear One, maar het is nog altijd zoekende naar een partner voor de productie van de auto's.

Het bedrijf mikt erop om nog dit jaar de eerste auto's aan klanten te kunnen leveren. Een eventuele beursgang zou Lightyear aan kapitaal voor de ontwikkeling van een tweede model moeten helpen.

De Lightyear One krijgt een actieradius van 725 kilometer en moet daarmee 'de meest efficiënte zonneauto ter wereld voor lange afstanden' worden.

De Zwitserse familie, die Lightyear niet bij naam noemt, leverde bij de jongste investeringsronde de grootste bijdrage. Het bedrijf rekent ook Jaap Korteweg, oprichter van De Vegetarische Slager, en medeoprichter Henri de Jong van hostingprovider Mijndomein tot zijn investeerders en kopers van aanstaande auto's.

Zonnepanelen in het dak

Vorig jaar sloot Lightyear een samenwerking met chemiebedrijf DSM voor oplossingen voor zonnepanelen op autodaken. Het zonnedak bestaat uit vijf vierkante meter geïntegreerde zonnecellen die worden beschermd door sterk, dubbel gebogen veiligheidsglas. Het zonnedak zou genoeg energie genereren voor '70 tot 90 procent van de afgelegde kilometers op jaarbasis'.

Getest: de nieuwe elektrische Fiat