Tientallen stemhulpen online: 'De kwaliteit verschilt sterk'
Stemhulp voor elk thema

Tientallen stemhulpen online: 'De kwaliteit verschilt sterk'

15-03-2021 17:18 Laatste update: 22:44

Kiezers kunnen voor de Tweede Kamerverkiezingen niet alleen kiezen uit tientallen partijen, maar ook uit tientallen digitale stemhulpen.

Naast de algemene kieswijzers, zoals het Kieskompas en de Stemwijzer, zijn er stemhulpen voor uiteenlopende onderwerpen en doelgroepen. Volgens politicoloog Martin Rosema van de Universiteit Twente, die meer dan veertig grote en kleine stemhulpen bekeek, zijn de kleine kieswijzers behulpzaam, maar verschilt de kwaliteit wel sterk.

De onderwerpen van de kieswijzers gaan van seks tot technologie. Sommige van die kleine kieswijzers, zoals de Technologie Kieswijzer of de Cannabis Stemwijzer, zijn volgens Rosema heel eenzijdig. "Als je een bepaald onderwerp, zoals wiet, heel belangrijk vindt dan kan zo'n specifieke stemhulp nuttig zijn om erachter te komen welke partij op dat vlak het beste aansluit", zegt Rosema. "Maar bij verkiezingen gaat het over heel veel onderwerpen. Zo'n stemhulp geeft dan eigenlijk niet zoveel informatie."

De Politieke Sekswijzer van kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers legt de kiezer stellingen voor over onder andere anticonceptie, abortus en de aanpak van seksueel geweld. Wie de stemhulp van vakblad Boerderij invult, krijgt inzicht in de standpunten die partijen hebben over land- en tuinbouw en voor wie wil weten hoe partijen kijken naar de rol van technologie is er de Technologie Kieswijzer van de Stichting Toekomstbeeld der Techniek.

De Cannabis Stemwijzer van Stichting Maatschappij en Cannabis legt de kiezer stellingen voor over het thuis kweken van de softdrug, medicinale cannabis en het gedoogbeleid. Ook heeft belangenorganisatie COC dit jaar weer een 'lhbti-kieswijzer' gemaakt en zowel de Nationale Jeugdraad (NJR) als ProDemos bieden stemhulpen aan speciaal voor jongeren.

"Bij het invullen van de antwoorden wordt een rekensom gemaakt", legt Rosema uit. "Als het grootste deel van jouw antwoorden aansluit bij een bepaalde partij, komt die als beste keuze naar voren. Zo kan het zijn dat je in een stemwijzer aangeeft voor een versoepeling van de abortuswet te zijn, maar dat je tóch uitkomt bij een christelijke partij. De makers van zo'n kieswijzer kunnen niet bepalen hoe zwaar het thema abortus voor jou weegt. Dan is het belangrijk dat inzichtelijk is hoe partijen over elke stelling denken en hoe een uitslag tot stand komt."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s