Rechtszaak tegen Google over privémodus Chrome gaat door
Niet helemaal privé

Rechtszaak tegen Google over privémodus Chrome gaat door

15-03-2021 14:18 Laatste update: 20:49

Een collectieve rechtszaak tegen Google krijgt doorgang. Gebruikers van de browser Chrome vinden dat Google niet duidelijk is geweest over het verzamelen van data bij gebruik van de incognitomodus.

Google wilde de zaak laten seponeren, maar daar is volgens een Amerikaanse federale rechter geen grond voor, meldt Bloomberg. Amerikaanse gebruikers van Chrome spanden in juli 2020 een collectieve rechtszaak aan. De incognitomodus van Chrome wekt volgens de gebruikers de indruk van volledig privacy-vriendelijk internetgebruik.

Bij gebruik van die incognitomodus wordt op het apparaat van de gebruiker geen geschiedenis van de bezochte sites bijgehouden. Wel kunnen bezochte sites net zoals bij regulier browsen afleiden wie de gebruiker is, onder meer aan de hand van cookies en diensten van Google.

Voldoende uitgelegd

Google biedt voldoende toelichting over de functie, stelt het bedrijf, en wilde de zaak daarom van tafel. De rechter gaat daar niet in mee. "Het hof concludeert dat Google gebruikers niet op de hoogte brengt dat Google dataverzameling toepast terwijl de gebruiker de privémodus van de browser gebruikt", aldus de rechter. Die uitspraak zegt niks over het verdere verloop van de zaak, maar richt zich enkel op de grond waarop Google de zaak wilde laten seponeren.

In een reactie aan onder meer Engadget zegt Google bij zijn standpunt te blijven. "We betwisten deze aanklacht en we zullen ons er krachtig tegen verdedigen. De incognitomodus in Chrome geeft de keuze om op internet te surfen zonder dat uw activiteit wordt opgeslagen in uw browser of apparaat. Zoals we elke keer dat u een nieuw incognitotabblad opent duidelijk aangeven, kunnen websites tijdens uw sessie mogelijk informatie verzamelen over uw browse-activiteit", aldus Google.

Het is nog niet bekend wanneer de zaak voor de rechter komt.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s