Wikipedia gaat betaalde diensten aanbieden aan techreuzen
Wikimedia Enterprise

Wikipedia gaat betaalde diensten aanbieden aan techreuzen

16-03-2021 18:57 Laatste update: 22:27

Wikipedia gaat grote techbedrijven om geld vragen voor bepaald gebruik van Wikipedia-pagina's en informatie.

De Wikimedia Foundation, de stichting achter de online encyclopedie, kondigde dinsdag Wikimedia Enterprise aan. "Wikimedia Enterprise biedt betaalde ontwikkeltools en diensten die het gemakkelijker maken voor bedrijven om Wikipedia-informatie te hergebruiken", schrijft de stichting.

In gesprek met Wired bevestigen bronnen bij het bedrijf dat Wikimedia al lang in gesprek is met techgiganten als Google en Amazon. De beoogde deals zouden in juni al rond kunnen zijn.

Wikipedia blijft gratis te gebruiken

Google maakt bijvoorbeeld dankbaar gebruik van Wikipedia. Zoek je het antwoord op een vraag, dan toont de zoekmachine meestal meteen een relevant lemma uit Wikipedia naast je zoekresultaten.

Het blijft mogelijk voor bedrijven om gratis gebruik te maken van Wikipedia. Ze moeten het dan zonder verdere ondersteuning en speciale software doen die het gebruik van de encyclopedie makkelijker maakt.

Zo is het via Enterprise mogelijk om de meest up-to-date informatie te tonen. Op dit moment importeren bedrijven tweewekelijkse snapshots die Wikimedia op de site plaatst.

Bedrijven moeten teruggeven aan 'commons'

Volgens Lisa Seitz-Gruwell, hoofd van de financiële afdeling van Wikimedia, is dit een manier om grote bedrijven te dwingen om terug te geven aan de 'commons', het platform waarop informatie en andere zaken gratis, rechtenvrij gedeeld worden. Wikimedia, dat momenteel voornamelijk gefinancierd wordt met donaties, hoopt hiermee voor de langere termijn stabiel te blijven.

Deze smartphone rol je op met een swipe:

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s